L’Institut d’Estudis Ilerdencs va inaugurar ahir, a la sala la Gòtika l’exposició ‘Tocats’, de l’artista i docent lleidatana Eva Salas, que es podrà veure fins a l’11 de maig. La mostra, explicava l’artista en la presentació d’ahir, vol fer una reflexió “sobre l’avenç de la tecnologia i on queda la postura crítica i la manifestació artística” i ho fa a través de 20 peces de videoart generades amb intel·ligència artificial que es projecten en vuit pantalles. Aquestes combinen la imatge d’una “entitat femenina” amb uns tocats que les coronen i que representen “diferents problemàtiques i conflictes globals i urgents com les crisis migratòries, la violència sistèmica, les guerres, el medicament massiu o la burocràcia, que no s’han resolt a causa de la submissió i la indiferència social col·lectiva”.
L’artista destacava la polisèmia del títol de l’exposició, ‘Tocats’, que apel·la “a l’artefacte cefàlic que conté l’ornament i la problemàtica i que dona una visió de l’espectacularitat del desastre i, d’altra banda, un estat psíquic de desequilibri i d’aquesta alienació societat davant dels canvis” i pel que fa al procés de creació de la seva obra, Eva Salas deia que “el primer que faig és decidir el concepte que vull treballar. Per als personatges, faig una recerca a partir d’aplicacions d’intel·ligència artificial i genero el personatge artificialment. Per altra banda creo el tocat sobre el conflicte en qüestió, que genero també a partir d’altres programes d’edició més tradicionals. Després els uneixo per fer aquest collage i després, a partir d’aquesta simbiosi i d’aquesta connexió, hi aplico moviment”.
El comissari de l’exposició, Anselm Ros, destacava que “és el primer cop que fem una proposta amb el llenguatge de la intel·ligència artificial; ens va interessar perquè el fet d’utilitzar aquesta tècnica en l’art és un tema que se’n parla molt i que s’haurà de debatre”. El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, valorava que l’exposició “és un exemple de la pretensió que tenim de posar l’art al servei del pensament”.