La indústria agroalimentària representa el 19,7% del PIB català i factura 48.230 milions d’euros segons les últimes dades disponibles, del 2021 que ha donat a conèixer aquest dimarts el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, a la fira Alimentaria. Les dades suposen un augment del 12% en comparació amb la darrera actualització, que era del 2019. El sector dona feina a 175.600 treballadors, un 0,9% menys. “El sector s’està consolidant com el primer sector industrial del país”, ha detallat Torrent, que ha recordat que el 2023 s’ha batut el rècord d’exportacions gràcies, en part, a l’impuls del sector agroalimentari que ha venut 15.327 milions d’euros a l’estranger.
Les exportacions agroalimentàries han representat el 15,2% sobre el total de les exportacions catalanes el 2023. Durant l’any passat, 3.021 companyies van exportar de forma habitual productes alimentaris. Aquest impuls va fer que Catalunya es mantingués per quart any consecutiu com la comunitat de l’Estat que més aliments i begudes exporta.
El titular d’Empresa ha destacat l’esforç d’internacionalització que ha fet el sector que s’ha vist amplificat amb un increment del 3,2% al llarg de l’últim any, tot i els reptes geopolítics i l’alta inflació. “Creixem per sobre de l’augment de preus, per sobre de la mitjana de la zona euro i dels estàndards globals”, ha subratllat.
Més ajuts per sequera
Un altre dels reptes que haurà d’afrontar el sector és l’emergència per sequera. En aquest sentit, Torrent ha dit que l’Executiu treballa en “escalar” les línies d’ajuts per a reconversió i adaptació a la sequera anunciades pel sector turístic “a altres sectors”. “La gestió eficient de l’aigua serà central per la competitivitat de les empreses”, ha dit.
La indústria càrnia aplega un 32% de la facturació
En l’àmplia i variada cadena de valor del sector, destaca la importància de les empreses càrnies, que va representar el 32% de la facturació de la indústria d’aliments i begudes. A continuació, se situen els productes per a l’alimentació animal (17%); sucres, xocolata, cafè i productes de confiteria (8%) i olis (7%).
Aquest segment ha incrementat un 13,6% la seva facturació en els últims 5 anys a Catalunya. Igualment, en el mateix període, ha incrementat un 33,6% el nombre d’empreses i un 5,5% el nombre de treballadors.
250 milions facturats en proteïna alternativa
Precisament, alguns dels principals productors del sector a Catalunya han presentat a la fira Alimentaria noves línies que inclouen productes vegans, vegetals híbrids o d’altres amb combinacions d’aliments vegetals que imiten el gust de la carn. Amb tot, el sector de la proteïna alternativa continua sent de “nínxol” i factura 250 dels 48.200 milions del total del sector registrat el 2021.
“Una part important del que pugui passar en els propers anys dependrà de com ens posicionem en l’àmbit de la proteïna alternativa”, ha advertit el conseller.
143 start-ups
Torrent ha destacat el paper de la innovació en el sector, que aplega 143 start-ups el 2023, un 19% més que el 2021, i l’aposta per productes saludables. El Govern també ha subratllat que Catalunya és una ubicació atractiva i líder per a la inversió estrangera directa agroalimentària a Europa occidental, on és la cinquena regió en nombre de projectes. Lidl, Nestlé, Aldi, Bimbo, Carrefour, Haribo, Hello Fresh i Griffith Foods són les empreses agroalimentàries que més inverteixen a Catalunya.