La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra molt crítica amb la nova proposta del Ministeri d’Agricultura en relació amb l’ajut que pretén evitar l’abandonament de l’oliverar amb dificultats específiques i alt valor ambiental. De concretar-se la proposta, només unes 4.000 hectàrees -de les 110.000 hectàrees d’oliverar que hi ha a Catalunya- podrien acollir-se a la mesura.
Així doncs, la limitació de l’ajut només a les oliveres plantades en superfície de secà i amb una densitat màxima de de 80 arbres per hectàrea podria deixar fora més del 60% de les 12.000 hectàrees que el Departament d’Agricultura havia previst en un primer estudi d’impacte. Les comarques més afectades per la nova restricció serien el Baix Ebre i el Montsià, que eren les principals perceptores amb la proposta anterior del Ministeri d’Agricultura.
No obstant aquesta nova retallada, la proposta que contemplava la inclusió de 12.000 hectàrees a la mesura prevista en el Pla Estratègic de la PAC ja excloïa la gran majoria de zones productores de Lleida i Tarragona on es cultiva olivera arbequina i altres varietats en finques tradicionals amb una productivitat realment baixa.
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, reclama que “la densitat per hectàrea s’ha d’augmentar fins als 90-100 arbres, perquè una densitat de 80 arbres deixa fora pràcticament tot el sector i augmenta exponencialment el risc d’abandonament d’aquest cultiu tradicional. A més, el Ministeri limita la mesura al cultiu de secà excloent tot tipus de regadiu i estableix una limitació pressupostària de 27,6 milions d’euros, clarament insuficient per a un cultiu estratègic a nivell econòmic, social i ecològic com l’olivera. Espanya és primer productor mundial d’oli d’oliva”.
Finalment, la FCAC lamenta que, amb aquesta regulació, el Ministeri perd l’oportunitat d’afavorir una millora de l’organització, la competitivitat i la sostenibilitat d’aquest cultiu mitjançant la creació d’organitzacions de productors a nivell sectorial.
Les cooperatives agràries elaboren el 73% del total de l’oli d’oliva de Catalunya.