L’Institut Nou d’Alcarràs, l’Escola Minerva de Lleida i l’Escola Ramon Perelló de Vilagrassa són els tres nous centres educatius públics a la demarcació, d’un total de 9, per al curs 2023-24.
El Departament d’Educació preveu que 1.605.243 alumnes es matriculin el curs 2023-2024 en algun dels ensenyaments que s’ofereixen. En línies generals, continua la tendència de disminució d’alumnat a causa de la davallada de la natalitat i destaquen els prop de 20.000 menys matriculats a infantil i primària respecte al curs 2022-2023. D’altra banda, enguany es comptarà amb 81.335 docents, 1.190 més que el curs passat. “El curs que comença serà el curs amb més recursos i mestres que mai”, va afirmar la consellera d’Educació, Anna Simó, en la presentació de les xifres i novetats del nou curs.
D’acord amb les dades que es preveuen, aquest curs hi haurà 258.808 alumnes matriculats a Educació Infantil (10.417 menys que l’anterior) i 447.582 a Primària (9.921 menys). A l’ESO i Batxillerat les xifres es mantenen similars al curs 2022-2023 mentre que l’FP guanyaria 8.293 alumnes respecte del curs passat. La consellera destacava també l’estabilització “històrica” del personal, amb 27.097 estabilitzacions mitjançant concurs de mèrits (12.859 persones) i el concurs extraordinari d’oposicions (14.238), afirmant que la taxa d’interinitat es troba al voltant del 26% i que l’objectiu és que a finals del 2024 se situï en el 8%. Amb relació a la vaga convocada per tres sindicats coincidint amb l’inici del curs dimecres perquè es concreti la reversió de retallades, Simó va assenyalar que la reversió més important de les retallades ha estat la contractació de docents. “És la retallada més grossa revertida; el docent és clau”, va apuntar.
Entre les novetats d’enguany hi ha la fusió dels protocols en un únic protocol de violències perquè els docents puguin detectar millor situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament, entre altres, i la creació de la figura del referent de benestar emocional, que ocuparan docents que són a les plantilles. El mes d’octubre, va dir Simó, es formarà als referents que ja estan identificats i que començaran a treballar aquest curs. També més recursos per a l’escola inclusiva, amb un augment de 25 milions d’euros per reforçar l’escola inclusiva, amb 355 nous professionals d’atenció educativa i l’ampliació de les hores de monitoratge de suport, i la fi de la segregació per gènere finançada amb fons públics a l’ESO. D’altra banda, el curs continuarà aplicant la gratuïtat de l’I2 i la reducció de ràtios. A més, el setembre comença amb 357.456 alumnes que ja han activat el val per compra de material escolar, una dada que representa el 80,5% dels vals que es van posar a disposició. Altres novetats són el desplegament de les mesures de compensació en competències bàsiques per millorar la comprensió lectora i les matemàtiques, el pla pilot en 50 centres de millora de les biblioteques escolars i la formació de 800 nous centres en els tallers d’usos lingüístics. A més, també serà l’inici del programa de residència inicial docent SENSEi per a professorat novell, amb la participació de 55 centres educatius i 186 mentors.