Bastia, la capital de l’illa francesa de Còrsega, va acollir aquest passat cap de setmana la trenta-setena edició de l’Aplec Internacional, organitzat per Adifolk, l’Associació per a la Difusió del Folklore. Es tracta d’un esdeveniment anual que cada any se celebra en una ciutat estrangera diferent i que té com a objectiu exportar la sardana i la cultura catalana fora del país durant uns dies, alhora que buscar fomentar l’intercanvi cultural amb la ciutat amfitriona. L’Aplec Internacional s’ha celebrat en altres edicions a ciutats com Washington, Lisboa o Luxenburg.
Enguany, la representació de les terres de Lleida va ser destacada. Per una banda, les colles sardanistes Xalem de Bellvís i Fonts de Valldans de Ponts van portar la sardana fins a la Place Saint-Nicolas de Bastia, on van protagonitzar una ballada divendres a la tarda i una altra ahir al migdia. Ho van fer acompanyades de la Cobla Ciutat d’Amposta i de la colla sardanista Nova Tarragona Dansa.
D’altra banda, l’Esbart Albada de Tàrrega va oferir una demostració del seu tradicional ball de valencians ahir a la Place du Marché.
En l’apartat gastronòmic, Ponts va repetir protagonisme. Dissabte a la tarda i al vespre, a la Place Saint-Nicolas, es va poder degustar el tradicional Ranxo de Ponts, una festa gastronòmica i cultural al voltant d’aquest plat típic del Pirineu català. El ranxo consisteix en una sopa feta amb arròs, llegums, verdures i carn, cuinada en grans cassoles. Té uns orígens rurals i comunitaris i tradicionalment es prepara per les festes de Carnaval.
Al llarg dels tres dies de l’Aplec Internacional tampoc hi van faltar altres grans exponents de la cultura catalana, com els correfocs, els capgrossos, el rom cremat i els gegants.