La crescuda del riu Cinca per les pluges dels darrers dies va inundar camps fruiters al Sot del Cinca, a Massalcoreig i la Granja d’Escarp, prop de l’aiguabarreig Segre-Cinca. L’intens cabal, d’un pic de 500 metres cúbics per segon, va desgastar un mur de contenció que protegia presseguers, albercoquers i perers, entre altres. Normalment, el riu Cinca tenia un cabal mig de 20 metres cúbics per segon, però ja duia dies entre els 100 i els 120.
El Sot del Cinca és una zona agrícola d’interès natural a l’aiguabarreig del Segre-Cinca i se situa a un nivell similar al del riu Cinca. Les precipitacions dels últims dies han provocat l’augment del cabal i l’erosió d’un mur de contenció fins que, finalment, l’aigua va sobrepassar la protecció i va anegar les finques.
Tot i que encara “és aviat” per calcular les afectacions, el president de la Comunitat de Regants del Pla d’Escarp, Francisco Vallés, va calcular que s’estarien regant per inundació entre 20 i 30 hectàrees. En aquest sentit, Vallés va explicar que els arbres més joves podrien “morir negats” i de la resta se’n podria perdre la collita. L’any 2014 ja es va viure una situació similar.
Vallés va puntualitzar que s’hagués evitat un nou trencament amb un manteniment “mínim” del riu per part de les administracions. “Han confós el respecte a la natura amb la deixadesa. Els pagesos hem de conviure amb la natura i cal un manteniment del riu”, sentenciava.
En la mateixa línia es va expressar l’alcalde de Massalcoreig, Josep Maria Vallés, qui ha explicat que des del consistori treballen perquè les diferents administracions que conflueixen a la zona, com la Condeferació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), “es posin d’acord” per dur a terme actuacions.
Un altre municipi afectat per la riuada viscuda a l’aiguabarreig Segre-Cinca va ser la Granja d’Escarp. L’alcalde del municipi, Manel Solé, destacava que les “pitjors previsions a l‘Aiguabarreig s’han complert”. I és que el batlle de la Granja d’Escarp feia dies que advertia a les seves xarxes socials de la possibilitat que el mur de contenció que protegia més de 100 hectàrees d’arbres fruiters es trenqués. Aquest contenciós no va poder fer res quan el riu Cinca va arribar a més de 500 metres cúbics per segon, destrossant-lo i provocant que els camps fructícoles s’inundessin.
Manel Solé també apuntava a la deixadesa i brutícia de les lleres dels rius com a causa del deteriorament del mur de contenció que es va esfondrar ahir, ja que els rius contenien grava que va canviar la morfologia d’ambdues rieres.