El sistema de reg de suport als cultius d’oliveres ha permès garantir uns nivells de collita “acceptables” malgrat la sequera. És el cas de la cooperativa de la Granadella, a les Garrigues. El seu president, Ramon Barrull, ha explicat que confia mantenir els nivells de producció entorn els 600 i els 700 quilos, malgrat que la rendibilitat de les terres se situa entre el 70% i el 80%.
Pel que fa a l’augment de preus, Barrull destaca que el de les cooperatives ha estat “més moderat” en comparació al de les empreses envasadores. Precisament, la cooperativa de la Granadella va celebrar el seu centenari aquest dissabte amb la inauguració d’un nou molí d’oli a càrrec del conseller d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort.
En el marc del centenari de la Cooperativa de la Granadella i la inauguració del nou molí d’oli, centenars de veïns van participar en una visita guiada per tal de conèixer les noves instal·lacions oleícoles.
Algunes de les innovacions del nou molí són un sistema de tractament d’oli per evitar-ne la oxidació, així com la creació d’una nova línia de producte d’alta gamma destinada als clients més exigents. En aquest sentit, Barrull va apuntar que el nou molí d’oli permet compaginar la quantitat i la qualitat de l’oli d’oliva.
La commemoració del centenari de la Cooperativa de la Granadella i la inauguració del nou molí, que ja ha entrat en funcionament per aquesta campanya oleícola, s’emmarquen dins la fira de la Primera Premsada de la Granadella.
El certamen dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya. Enguany, el certamen assoleix la novena edició amb el cooperativisme com a eix central i preveu la venda de fins a deu mil litres d’oli. La programació de la fira inclou la presentació de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada a càrrec d’Àngels Calvo, cap del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, i de l’obra commemorativa de l’artista Joan Pujol ‘Joan de Tanet’.
D’altra banda, el professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022), Ramon Ramon-Muñoz, rebrà el premi Primera Premsada 2023 aquest diumenge. Així mateix, presentarà la conferència ‘El cooperativisme a les terres de Lleida: passat i present’ en el marc de les jornades tècniques organitzades conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural.
Finalment, en el marc de la fira de la Primera Premsada també hi haurà parades amb productes de proximitat, visites al Museu de l’Oli de Catalunya, un taller de pintura amb oli a càrrec de l’artista Marta Arañó i un vermut musical amb el grup Vi Blanc.