La collita de pera conference ha arrencat aquesta setmana a Ponent amb bones expectatives pels bons calibres i qualitat malgrat la davallada de producció per la problemàtica del borró floral que hi va haver a la primavera. Aquesta varietat s’ha començat a collir uns deu dies abans del que se sol fer, que és passada la mare de Déu d’agost. La setmana passada es van fer les comprovacions de sucre pertinents i es va veure que els fruits ja estaven al punt, per la qual cosa, els pagesos que estan en disposició, ja han començat a collir-la. Jaume Gardeñes, responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (UP), va lamentar que en algunes finques hi haurà entre un 50 i un 80% menys de peres i per tant el sector perdrà “potencial productiu”.
Gardeñes va explicar que els pagesos es troben enguany amb una “casuística” que no havien vist mai pel que fa a la collita de pers i és aquesta important caiguda de la producció per la falta de borró floral a la primavera. Les causes cal buscar-les en les fortes onades de calor que hi va haver l’estiu passat però també en moments determinats de la primavera amb pics importants. Les previsions fetes públiques pel Departament d’Acció Climàtica i Afrucat fa uns dies ja van apuntar a un 50% menys de collita en pera conference a la demarcació de Lleida passant de les 60.400 tones el 2023 a les poc més de 30.100 d’enguany. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué va valorar la qualitat “extrema” i també va destacar el sabor de la varietat i la dolçor superior que té respecte a altres països europeus.