L’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida ha estat l’escenari de la primera edició de la jornada HoritzODS, una iniciativa impulsada per la Cambra de Comerç de Lleida amb el suport de les cambres d’Andorra, Girona, Pirineus Orientals i Occitanie. L’esdeveniment s’emmarca dins del projecte europeu GALOP, finançat pel programa Interreg POCTEFA i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb l’objectiu de promoure la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’estratègia empresarial.
La jornada ha reunit professionals, empreses i institucions interessades en conèixer com la sostenibilitat pot esdevenir un factor clau per a la competitivitat empresarial. Segons dades recents, el 66% dels consumidors globals estan disposats a pagar més per productes i serveis d’empreses compromeses amb la sostenibilitat, i les empreses que adopten pràctiques sostenibles experimenten fins a un 46% més de creixement en els seus ingressos.
La jornada ha estat inaugurada pel president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, que ha donat la benvinguda institucional posant èmfasi en la necessitat que el teixit empresarial abraci la sostenibilitat com a eix estratègic. Tot seguit, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha introduït els objectius de la jornada, centrats en donar eines i referents a les empreses per incorporar els ODS de manera efectiva.
La primera conferència ha anat a càrrec d’Isabel Roser, representant del Pacte Mundial de les Nacions Unides a Espanya, qui ha exposat com el Global Compact pot esdevenir un aliat estratègic per a les empreses que volen fer de la sostenibilitat un motor de competitivitat.
Després d’una sessió de networking, que ha afavorit l’intercanvi d’idees i experiències entre empreses del territori i d’altres regions participants, ha estat el torn d’Isabel Garro, experta en desenvolupament sostenible. Garro ha defensat que els ODS s’han de convertir en solucions de negoci, afirmant que “somos la primera generación llamada a reinventarlo todo. Los 17 ODS, que representan grandes desafíos, deben transformarse en oportunidades de negocio capaces de generar un impacto positivo y sostenible”.
La jornada ha conclòs amb la participació de Javier Goyeneche, fundador de la marca de moda sostenible ECOALF, que ha explicat el funcionament de l’empresa i els seus projectes d’innovació circular. Goyeneche ha deixat una empremta especialment inspiradora amb reflexions com “lo importante no es tanto lo que haces, sino cómo lo haces.”
I com a missatge final ple d’optimisme: “Busquemos las oportunidades; ilusiona pensar que podemos cambiar el futuro.”