L’Agència Catalana de la Joventut ha creat la primera edició del Premi Carnet Jove de Còmic, una iniciativa que vol acostar els joves dibuixants i guionistes de vinyetes al món professional del còmic.
En concret, la primera edició d’aquesta convocatòria permetrà que el guanyador pugui publicar un còmic en català d’entre 56 i 108 pàgines amb Norma Editorial, del qual se’n farà un tiratge de 1.500 exemplars. Així mateix, el premi també té una remuneració pel guanyador o guanyadors de 8.000 euros, ja que la proposta es pot presentar individualment o en coautoria.
A més de la publicació i la remuneració econòmica, el Carnet Jove vol ajudar amb aquest premi que la persona seleccionada adquireixi coneixements i experiència en el sector professional del còmic.
Tots els joves que vulguin optar al premi —que han de ser titulars del Carnet Jove de Catalunya, d’entre 16 i 31 anys— han de presentar una sinopsi de la història, una descripció dels personatges principals i quatre pàgines del còmic ja acabades. En la valoració de les propostes es tindrà en compte l’originalitat i la qualitat lingüística, del guió, dels dibuixos i dels personatges, entre d’altres.
La convocatòria s’obre demà dilluns en un termini que s’allargarà fins al proper 12 de desembre i les inscripcions es poden fer a través de l’apartat de Tràmits del web de la Generalitat. Per tal de resoldre els possibles dubtes dels joves que vulguin participar-hi, hi ha programada una xerrada en línia a www.carnetjove.cat/connectat el proper dimecres 25 d’octubre a les 19h on s’explicaran més detalls.
Carnet Jove i còmic, un binomi històric
Amb aquesta iniciativa, el Carnet Jove prolonga i referma encara més la seva aposta pel món del còmic. En aquest sentit, el Carnet ha becat fins a 14 joves en els darrers 15 anys perquè poguessin tenir una experiència professional en empreses editores de còmic. Així, a través del programa de Beques Carnet Jove, un total de 16 joves guanyadors de la beca han pogut fer les pràctiques professionals a Ediciones El Jueves, on han publicat un nombre important de tires còmiques a la revista en paper i al web de la mateixa publicació.
D’altra banda, els finalistes d’aquesta mateixa beca han pogut editar un còmic amb una editorial de rellevància —que des del 2021 ha estat Norma Editorial— amb la qual han pogut signar un contracte professional.
Alguns d’aquests còmics editats han tingut un èxit notable, com és el cas de Fills dels 80: La generació Bombolla, Sèrie B i de Sóc de Poble (actualment Moderna de Pueblo amb més d’1,8M de seguidors/es a Instagram). Així mateix, molts dels guanyadors de la beca còmic del CJ han tingut, posteriorment, una trajectòria professional d’èxit, com és el cas dels il·lustradors Aleix Saló, Dani Deamo, Raquel Córcoles i Sara Soler.
Així mateix, el Carnet Jove ha estat present en vàries edicions del Saló del Còmic a través de les editorials que han comercialitzat els còmics il·lustrats pels joves que han guanyat les diferents convocatòries del carnet.