Irídia reclama “prohibir de forma explícita” per llei l’ús de perfils racials en les actuacions policials. En l’informe ‘Racisme policial a l’estat espanyol’, l’entitat demana un marc legal que defineixi de manera “clara” la perfilació racial “com a forma de discriminació” i que “reguli un criteri obligatori de sospita raonada que motivi l’actuació” policial, amb “evidències i informacions objectives” sobre la persona identificada. La finalitat, apunta Irídia, és evitar la perfilació racial i abordar el “racisme estructural” per part dels cossos policials. Per fer-hi front, l’entitat també demana que els policies hagin d’omplir formularis que incloguin “una justificació clara i motivada” de l’actuació i el resultat final d’aquesta.
En aquest formulari per justificar l’acció policial, Irídia defensa que també s’hauria d’especificar la condició ètnica-racial autopercebuda de la persona afectada. En l’informe, l’entitat denuncia “l’absència d’eines oficials i públiques que permetin fiscalitzar la tasca policial per conèixer potencials discriminacions” i la manca de dades sobre raça i ètnia en les actuacions policials, cosa que consideren que no permet conèixer de forma objectiva a qui afecten les pràctiques policials. Aquesta informació recollida als formularis hauria de ser pública per a la ciutadania per millorar la transparència sobre les actuacions policials, reclamen.
Davant el “racisme estructural” que apunten també mostren els cossos policials, Irídia assegura que cal un marc legal que estableixi de forma “clara i explícita” la prohibició de la perfilació racial. Així, volen que es reconegui per llei la prohibició d’aquesta pràctica i que se sancioni. L’entitat també critica la manca de recursos i vies legals per denunciar les pràctiques policials racistes i denuncia que això fa que l’acompanyament a les víctimes s’hagi de fer des d’entitats del tercer sector. “Això es tradueix en diferències importants en l’àmbit territorial, ja que els recursos disponibles depenen de la voluntat política de cada govern”, subratllen.
A més, l’informe remarca que els qui denuncien han de demostrar que l’actuació policial estava motivada per motius ètnics o racials, “una anomalia en la qual la víctima és culpable i ha de demostrar la seva innocència”, indiquen.
Finalment, Irídia defensa que cal crear un mecanisme extern, públic i independent de supervisió i avaluació de les actuacions policials, que es basi en la defensa dels drets humans. En aquesta supervisió, remarquen, també s’hauria de garantir la participació de les organitzacions de la societat civil especialitzades en la matèria, així com dels col·lectius afectats per les pràctiques policials discriminatòries.