Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Investigadors, científics i ramaders aborden l’impacte de les centrals de biogàs en unes jornades a la Noguera

Pobles Vius i l'Assemblea Pagesa de Catalunya es proposen tractar la qüestió de forma "crítica" i "independent"

Manifestants arribant al punt on es vol projectar la macrocentral de la Sentiu de Sió

ARTICLES - ZONA 2

La Plataforma Pobles Vius i l’Assemblea Pagesa de Catalunya organitzen aquest divendres a Balaguer i dissabte a Bellcaire d’Urgell, a la Noguera, una jornada sobre la implantació de grans centrals de biogàs i la transició energètica a Catalunya. Amb el títol ‘Biogàs, la bombolla inflamable’, proposen abordar de forma “crítica” i “independent” la promoció d’aquest tipus de projectes per gestionar les dejeccions ramaderes al territori, dels quals asseguren que només a Ponent i a la Franja se’n comptabilitzen ja una trentena. Les organitzacions alerten que, sense un debat social ni planificació previs, les plantes especialitzen les zones rurals com a gestores de residus i exportadores d’energia, i hi destrueixen sòl agrari.

Un dels projectes al qual s’oposen és la construcció d’una planta de biogàs a la Sentiu de Sió, que ja té l’aval d’Urbanisme i que preveu convertir en biometà fins a 450.000 tones de dejeccions provinents de les explotacions de 220 ramaders de la Noguera.

Un dels membres de Pobles Vius, Gerard Batalla, ha denunciat a l’ACN que al darrere hi ha “un moviment especulatiu en forma de bombolla” que es concreta en subvencions a projectes d’actors de fora del territori.

Batalla també ha criticat la manca de planificació territorial que posi límits i fixi criteris “clars” per a la seva implantació. “Hi ha una sobre dimensió dels nous projectes, fins al punt que no disposen de la matèria orgànica al territori per poder funcionar i això suposa un risc que acabin gestionant residus de fora”, ha afegit.

Jornades als ajuntaments de Balaguer i Bellcaire d’Urgell

La jornada l’obrirà aquest divendres a les 19.00 el físic i investigador de l’Institut de les Ciències del Mar del CSIC, Antonio Turiel, que donarà la seva visió crítica sobre l’actual model de transició energètica i valorà el paper que hi juga el biogàs.

El seguiran Jaume Sastre i Jaume Valentines, de l’Institut d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una reflexió sobre les tecnologies al llarg de la història i la importància que han tingut determinats moviments de resistència.

Dissabte al matí a Bellcaire també hi intervindran l’investigador en energia i clima a l’Observatori del Deute en Globalització, Josep Nualart Corpas; l’activista d’Ecologistes en Acció Antonio Jorge; l’enginyer agrònom i professor de la UdL Joserra Olarieta, i la ramadera  Assumpta Codinachs.

A la tarda se celebrarà una assemblea de persones afectades pel biogàs, col·lectius i plataformes, que preveu portar a terme una exposició de casos i de propostes d’acció.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12