Mollerussa va donar el tret de sortida ahir a la 152a Fira de Sant Josep, una referència del sector agrícola en constant creixement i que enguany compta amb un total de 250 expositors, una xifra similar a la de l’any passat, i més de 21.100 metres quadrats de superfície. La fira, que s’estendrà fins diumenge, també inclou la 44a edició del Saló de l’Automòbil, que enguany aplega 23 expositors en un recinte de 7.190 metres quadrats, mil més que en l’edició de l’any passat.
El certamen arriba en un moment “crucial” per al sector, que ha deixat a un segon pla la sequera, però que veu com li han sorgit nous reptes i preocupacions com les polítiques aranzelàries de Donald Trump o l’acord comercial d’Europa amb Mercosur. “Estem vivint un canvi històric i estem veient davant els nostres propis ulls com està canviant el món geopolíticament, econòmicament i tecnològicament”, va dir ahir el president de la Generalitat, Salvador Illa, durant el seu discurs inaugural, en el qual va deixar palès el compromís de la Generalitat amb el sector primari i amb la modernització dels regadius i la construcció d’infraestructures hidràuliques i energètiques. En aquest sentit, Illa va recordar que Catalunya ha iniciat un procés de “desescalada” en les restriccions per sequera. “Hem aixecat mesures i ho continuarem fent. Plou on ha de ploure i ho fa sense fer mal”, va asseverar, tot avisant que cal fer aquestes infraestructures per a quan puguin arribar nous episodis de sequera. Una d’aquestes és la modernització del Canal d’Urgell, un projecte que tindrà el suport del Govern, va recordar el president.
Durant el seu discurs, el president Illa va realçar la importància del sector primari, el qual va titllar de “rellevant” i al qual considera “el primer sector de generació de prosperitat a Catalunya”. En aquest sentit, el cap de l’executiu va assegurar que arran de la pandèmia i els conflictes bèl·lics, “el sector primari s’ha reblat com un sector estratègic”. Illa també va fer una crida a reforçar els vincles i les relacions amb Europa i va apel·lar a un model basat en la prosperitat compartida, “des del punt de vista territorial i social, amb polítiques públiques fortes que ens ajudin a reduir les desigualtats socials i amb un enfocament reformista”. I es va comprometre a treballar per la simplificació administrativa perquè “no pot ser un fre sinó un acompanyament”. Per la seva banda, Solsona va afirmar que la Fira de Sant Josep arriba en un moment “crucial per al primer sector del nostre país i de reivindicació de temes que afecten el nostre dia a dia més bàsic com la sobirania alimentària, el relleu generacional, l’excessiva burocràcia, la crisi de preu o els costos energètics”.
Solsona també va destacar que Sant Josep és “la fira amb majúscules de la maquinària agrícola de Catalunya i del sud d’Europa” i va afegir que amb els anys s’ha convertit en “una cita ineludible del sector i un espai de trobada, debat, transferència de coneixement i innovació”. L’alcalde i president de Fira de Mollerussa va voler agrair personalment la presència de Salvador Illa a l’acte d’inauguració, recordant que feia cinc anys que cap president de la Generalitat assistia a la inauguració del certamen. Solsona també va destacar la “robustesa” i “resiliència” del sector primari i la seva capacitat per recuperar-se “en un moment de multicrisi com l’actual”. Després de la seva intervenció, Illa va recórrer, acompanyat de diferents representants polítics de les terres de Lleida, els diversos espais de la fira i va poder intercanviar paraules i impressionsamb professionals del sector, mentre observava ‘in situ’ els tractors i màquines agrícoles exposades.
MÉS DE 30 TALLERS I DEGUSTACIONS
La Fira de Sant Josep acull l’estant ‘Aliments del territori amb Gust de Lleida’, de la Diputació de Lleida, on fins diumenge, hi tenen lloc més d’una trentena de tastos, degustacions i experiències culinàries amb l’objectiu de promoure la gastronomia de proximitat. L’activitat va arrencar amb un tast i degustació de panadons artesanals, a càrrec d’Albert Porté, de l’obrador de Mollerussa Lo + Bo de Lleida i va continuar amb degustacions de vins de la Vinya dels Vilars d’Arbeca i un taller d’infusions, així com altres tastos de fricandó, corder i sucs.
Avui, hi haurà tallers infantils, mentre que demà es presentarà el logotip ‘Gust de Lleida’, la nova marca territorial agroalimentària de la Diputació, i a la tarda el públic podrà degustar els vins guanyadors del concurs de la DO Costers del Segre, amb un tast guiat pel sommelier Jordi Martínez.