Funcionaris espanyols a Brussel·les en actiu o ja jubilats promouen una carta contra l’amnistia pactada entre el PSOE, Junts i ERC per adreçar-la a la Comissió Europea, segons ha avançat ‘Vilaweb’ i ha confirmat l’ACN de fonts coneixedores que han tingut accés a la missiva. El text circula des de fa uns dies entre els cercles funcionarials de Brussel·les, però de moment no es té constància que s’hagi presentat formalment davant de cap instància, per bé que va adreçada a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vêra Jourová, i al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders. Precisament, Reynders va demanar dies enrere informació sobre la llei d’amnistia a l’executiu espanyol, que va derivar la qüestió als grups parlamentaris al Congrés.
A la carta el grup de funcionaris assegura que assisteix “impotent” al “qüestionament de la legalitat vigent, tant espanyola com europea” que al seu parer impulsa Pedro Sánchez.
Els impulsors de la missiva subratllen que els fets “gravíssims” del 2017 a Catalunya que van tenir per objecte “la secessió d’aquesta part d’Espanya” són delicte tant a l’Estat com “a la major part dels codis penals europeus”.
També lamenten que el projecte d’amnistia “no es justifica en cap consideració relativa al bé comú” de la ciutadania espanyola “ni en la millora de la convivència a la regió catalana”, sinó que és la “contrapartida” de Sánchez “als autors dels successos gravíssims esmentats” per aconseguir el seu suport a la investidura. Una “auto-amnistia, ja que són els mateixos beneficiaris els que la proposen, la voten i l’aproven”.
Els responsables del text consideren que això convertiria els beneficiaris en “una casta situada al marge de la llei i impune pels seus delictes”, fet que trencaria, denuncien, “el dret constitucional espanyol d’igualtat de tots els espanyols davant la llei”.
També acusen Sánchez d’haver “acceptat el xantatges dels separatistes catalans” sense “el més mínim respecte per la separació de poders, ni pel poder judicial i les seves sentències impecables pel cop d’estat del 2017, ni per la Constitució espanyola”.
El text recull els posicionaments contraris a la mesura que en els darrers dies han fet les associacions de jutges i fiscals, i com a “menció especial” destaca la declaració institucional del Consell General del Poder Judicial, que va denunciar que l’amnistia “violenta” la Constitució i els compromisos assumits per Espanya al Tractat de la Unió Europea en relació als principis de l’Estat de Dret i la independència judicial.
Per tot plegat, la carta té “l’objecte” de denunciar davant la Comissió Europea la situació de “gravetat extrema que viu Espanya, obertament contrària al seu ordenament constitucional i a principis bàsics de la Unió Europea, com són el d’igualtat dels ciutadans davant la llei, el de la independència judicial i el de la garantia de l’Estat de Dret”.