La Fatarella va acollir ahir la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu del país.
Durant la gala es van lliurar 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformen els Premis, als quan optaven un total de 132 olis. Entre els deu millors olis d’oliva verge extra de Catalunya es va premiar Finques, de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges, guardonat també com el millor monovarietal d’arbequina i un dels millors afruitats verd intens de petits productors, i premiat també com un dels millors olis de producció ecològica. I com un altre dels deu millors olis de Catalunya va ser guardonat Janiroc Arbequina i Janiroc Koroneiki, d’Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU, de Rosselló. El seu Janiroc Leciana va estar entre els millors afruitats verd lleugers de grans productors, i el Janiroc Arbquina, entre els afruitats mitjans. El Janiroc Jardí Varietal, entre els millors afruitats verd mitjans de petits productors, i el Janiroc Koroneiki, entre els millors de producció ecològica.
Kylatt, de Fruits de Ponent, va ser premiat en l’apartat d’afruitat verd intens de grans productors; El Soleràs, de la Cooperativa Agrícola del Soleràs, entre els afruitats verd mitjà de grans productors; Degustus ecològic, de la Cooperativa de la Granadella, entre els afruitats verd lleuger de grans productors; i entre els afruitats madurs de grans productors, van ser premiats Les Cabanes, de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa i Degustus de producció integrada de la Cooperativa de la Granadella.
El Cimma Arbequina d’Ivan Caelles Colomes va ser escollit entre els millors afruitats verd mitjà de petits productors i entre els millors olis de producció ecològica. El Cal Portalé Llargueta Pallaresa, de Cal Portalé, va ser escollit millor monovarietal llargueta Pallaresa, i el Cal Portalé Picual, també de Cal Portalé, millor monovarietal picual.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, es va comprometre durant la gala a continuar desplegant accions per la promoció i dinamització del sector oleícola, entre elles, una guia d’olis de referència de Catalunya, basada en els premis als millors olis d’oliva verge extra del país, a més dels estudis universitaris de mestre d’almàssera.