El centre tecnològic Eurecat Lleida ha participat en un projecte per ajudar la indústria alimentària a crear productes més flexibles i més adaptats al consumidor final. Ho ha fet aplicant mètodes neurocientífics i de realitat virtual per mesurar com respon el cervell dels consumidors al tast de nous productes i a la presentació d’aquests a les botigues.
Dins el projecte CONOCE, el centre ubicat al parc Agrobiotech de Lleida també ha investigat l’ús de la intel·ligència artificial (IA) per detectar anomalies i anticipar-se als errors que puguin sorgir en la fase de producció dels aliments amb l’objectiu d’aconseguir una fabricació més àgil i menys costosa.
Abans de treure un nou article al mercat, les empreses realitzen diversos tests per preveure la sortida que tindrà. Tradicionalment, el producte es presenta a una mostra de gent representativa perquè el provi i doni les seves reaccions i opinions subjectives. Els mètodes que ha aplicat Eurecat Lleida al projecte CONOCE, però, donen un pas més i permeten recollir mètriques mesurables per saber si a la persona li ha agradat el producte o la seva presentació. Per exemple, ha monitoritzat l’activitat al còrtex cerebral i els nivells de sudoració de la gent que ha participat al test per obtenir dades objectives sobre l’acceptació del nou article. Aquests mètodes neurocientífics i de realitat virtual permeten posar l’experiència del consumidor al centre i reforçar-la amb resultats objectius mesurables. Pel que fa a l’ús de tecnologies basades en intel·ligència artificial, s’han centrat en poder flexibilitzar la producció, de manera que la creació i l’adaptació de nous productes siguin més àgils i menys costosos.
“És molt important perquè una parada no programada dins la industria agroalimentària significa que minva la producció, i ser capaços d’anticipar-se i planificar ajuda molt”, afirma Edgar Rubión, responsable de Línia a la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat.
En aquest cas concret, els mètodes d’IA utilitzats han servit per detectar possibles patrons anòmals en la fase de fabricació d’una línia de vins escumosos.