Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Estudien fer un mapatge per mostrar al públic les policromies descobertes a la Seu Vella de Lleida

ARTICLES - ZONA 2

Les obres de restauració de la Seu Vella han posat al descobert algunes policromies i restes de pa d’or a la Porta dels Apòstols. La seva situació, a la part superior, fa molt difícil que es puguin veure des de terra. És per això que el Consorci del Turó de la Seu Vella estudia fer un mapatge per poder-les mostrar al públic. Ho ha dit la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, després del Consell General del Consorci d’aquest dilluns. Aquests treballs també han permès descobrir unes traces a les pedres de la teulada úniques a Catalunya i de les més antigues d’Europa que, esperen, puguin ser visitables. La pandèmia ha reduït de manera dràstica les visites, que han caigut un 93% a la primavera i un 87% a l’estiu, respecte a l’any passat.
Pel que fa a les policromies, Ibar ha explicat que s’està valorant si en moments puntuals es pot posar alguna cistella perquè els visitants s’hi puguin acostar. Tenint en compte, però, la situació actual i aprofitant que s’han digitalitzat, considera que es podrien desenvolupar projectes en 3D i fer un mapatge per poder veure tant el que existeix com també una hipòtesi de reproducció dels elements que han desaparegut.
La directora general de Patrimoni ha destacat també la descoberta d’unes traces dibuixades a la coberta del Claustre. “Vénen a ser una mena de plànols dels arquitectes, a escala 1:1, on es dibuixava allò que després anaven a construir”, ha explicat, una troballa que, destaca, és “excepcional, única a Catalunya i la més antiga d’Europa”. Aquest descobriment, ha afegit, ha obligat a reconvertir el projecte per poder-ho seguir estudiant.
Els treballs de restauració se centren en la Porta dels Apòstols, amb la finalitat d’aturar-ne els processos de degradació a més d’intervenir en el remat de la façana i millorar la coberta; en els pisos interiors i el templet del campanar. També inclouen una primera fase de restauració i sanejament de les cobertes del claustre, per millorar-ne la seva impermeabilització, així com l’evacuació correcta de les aigües i l’alleugeriment de càrregues en els nervis de les voltes. Les obres, que van començar el novembre de 2019 i que està previst que acabin a finals de 2020, les executa la Generalitat i tenen un pressupost de més d’1,7 milions d’euros.

El 2021 es restaurarà el Baluard del Rei
El Consell General del Consorci ha aprovat el pressupost de 2021 que ascendeix a 1.090.000 euros. “Tot i que els ingressos propis baixen, el pressupost global és més alt que l’any anterior perquè tindrem una subvenció de més de 300.000 euros d’un projecte Feder per restaurar el Baluard del Rei”, ha explicat el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol.
Precisament, aquest dilluns el Consorci ha donat el vistiplau al projecte de restauració de les muralles del Baluard del Rei, que permetrà recuperar i fer visitables aquest indret del turó de la Seu Vella. Per tirar endavant aquest projecte, ha explicat Ibar, l’Ajuntament de Lleida i el departament de Cultura de la Generalitat formalitzaran pròximament un conveni de col·laboració, que està previst executar en tres anualitats i que ha de permetre recuperar trams de muralla no havien estat mai restaurats i frenar el seu deteriorament, consolidant la pedra i recuperant les antigues troneres, a més de restaurar un pany de muralla caigut. Aquesta actuació també permetrà obrir aquest espai per al passeig dels visitants.

El Consorci perd uns 350.000 euros el 2020 per la pandèmia
Baigol ha explicat que el 40% del pressupost del Consorci del Turó de la Seu Vella s’aconsegueix amb finançament propi del que s’obté amb vistes i actes. Enguany, a causa de la pandèmia, doncs, s’ha perdut un 35% del pressupost total, la qual cosa es tradueix en uns 350.000 euros.
Concretament, ha explicat, l’afluència de visitants durant la temporada d’hivern va créixer un 3% respecte al 2019, al passar pel monument 10.730 persones. Aquests números, però, es van capgirar en declarar-se la pandèmia. Així, la temporada de primavera (de març a maig), les xifres van caure un 93,5%, de 28.000 visitants l’any passat a 1.800 enguany. A l’estiu, el descens va ser del 87%, respecte a la mateixa època de l’exercici anterior, passant de 33.900 visitants l’estiu de 2019 a 4.388 persones l’estiu de 2020. Baigol ha reconegut que la baixada de visitants ha estat “dura” i que “estem en una època difícil”.
Tot i això, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, celebra que les bastides es retirin abans de finals d’any i que, per tant, quan les restriccions es vagin aixecant, es podrà potenciar aquest monument, “insígnia del país”, i per tant “fer de Lleida un atractiu turístic i patrimonial de primer ordre”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12