Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Espanya reconeix l’Estat palestí amb les fronteres de l’any 1967

El president del Govern afirma que és “un dia històric” que no va contra el “poble amic” d’Israel i condemna les accions de Hamàs

FOTO_ Moncloa Pedro Sánchez, durant la seva compareixença

ARTICLES - ZONA 2

El Govern va reconèixer ahir l’Estat palestí amb les fronteres del 1967, un pas que es queda curt per als seus socis de coalició i d’investidura -alguns van demanar trencar relacions amb Israel- mentre que PP i Vox van elevar les crítiques a aquesta decisió.

La tensió entre Espanya i Israel ha anat en augment malgrat que Sánchez va deixar clar a la seva declaració institucional sense preguntes que el reconeixement de Palestina no va contra ningú “i menys contra Israel”.

“L’Estat de Palestina ha de ser viable, amb Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i amb Jerusalem Est com la seva capital i unificades sota el Govern legítim de l’Autoritat Nacional Palestina (…) No reconeixerem canvis a les línies frontereres de 1967 que no siguin els acordats per les parts”, va explicar.

Un plantejament que va recordar que està alineat amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides 242 i 338 iamb la posició que tradicionalment ha mantingut la Unió Europea.

Sánchez va recalcar que Israel és “un poble amic a qui -va dir- respectem, a qui apreciem i amb què volem tenir la millor relació possible”. A més, va explicar que aquesta decisió reflecteix el rebuig frontal i rotund a Hamàs, que ha precisat que rebutja la solució dels dos estats.

A més, Espanya no obrirà una ambaixada a Palestina i les relacions diplomàtiques es realitzaran a través del consolat a Jeruralem. Després, Sánchez va parlar amb el primer ministre iraquià i va assenyalar que és fonamental que àrabs i europeus sumin “esforços per impulsar la celebració d´una conferència internacional de pau”.

Tots els socis de Govern i d’investidura van donar suport al reconeixement de Palestina com a Estat, tot i que per a la majoria arriba tard i es queda curt.Sumar va insistir a exigir “la retirada immediata” de l’ambaixadora d’Espanya a Israel i no entén que no es faci quan sí que s’ha fet a l’Argentina “per uns insults privats”, va apuntar el portaveu al Congrés, Íñigo Errejón.

Una opinió compartida pels comuns, que retreuen a l’Executiu que no s’hagi fet res que “estigui l’alçada” de la “crueltat de Netanyahu”.

També hi ha malestar entre els socis del PSOE per no haver defensat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, davant els atacs d’Israel, que ha exigit el seu cessament per anomenar “la desaparició de l’Estat d’Israel i l’establiment d’un estat terrorista islàmic palestí” des del riu fins al mar”, segons va escriure el ministre d’Exteriors, Israel Katz, a X.

Tampoc a Podem creuen que el reconeixement de Palestina sigui suficient, i el seu portaveu, Javier Sánchez, va exigir tallar tota relació amb un país “criminal i racista”.

Altres suports habituals de l’Executiu, com ERC o EH Bildu, van aplaudir el reconeixement de l’Estat palestí, però demanen més per “aturar els peus a qui se sent impune”. El PNB, més mesurat, va donar suport igualment que es reconegui Palestina, i ha reclamat un alto el foc a Gaza i l’alliberament dels ostatges.

CRÍTICA DE L’OPOSICIÓ

Des de l’oposició, les crítiques van anar en augment, sobretot per part del PP, que va carregar contra Sánchez per enfrontar-se a Israel i “perjudicar de manera irreparable la posició externa d’Espanya”.

I a Vox també ho consideren “oportunista”, “electoralista” i creuen que apel·la a “vells regustos de l’esquerra que procedeixen de la Guerra Freda”, segons el diputat José María Sánchez.

Israel acusa Sánchez d’“incitar el genocidi” jueu” per reconèixer Palestina

El ministre d’Exteriors israelià, Israel Katz, ha acusat aquest dimarts el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser “còmplice d’incitar el genocidi jueu” per reconèixer l’Estat palestí i per no parar a la vicepresidenta Yolanda Díaz quan va dir que “Palestina serà lliure des del riu fins al mar”.

En un missatge a la xarxa social X, tant en espanyol com en hebreu, Katz ha acusat Díaz de buscar l’eliminació d’Israel i l’establiment d’un “Estat terrorista” palestí i l’ha comparat amb el líder suprem iranià, Ali Khamenei, i amb el líder de Hamàs a Gaza, Yahya Sinwar.

Díaz va matisar posteriorment les seves paraules i va dir que quan va assegurar que “Palestina serà lliure des del riu fins al mar” es referia que els dos Estats, Israel i Palestina, han de “compartir un futur de pau i prosperitat”, després que l’ambaixadora israelià, Radica Radian-Gordon, l’acusés de fer servir “un lema de Hamàs”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12