Qui més qui menys ha notat que quan arriba la tardor la quantitat de cabells que hi ha a la dutxa o al raspall augmenta exponencialment. Quin és el motiu? Es pot evitar? “La caiguda dels cabells a la tardor és un procés que té a veure amb la renovació natural i és molt més evident en aquesta etapa de l’any”, explica Alicia Santamaria Orleans, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC i farmacèutica. Per aquesta raó l’experta deixa clar que es tracta d’un procés que en la majoria dels casos és “inevitable i reversible”, ja que al cap de tres o quatre mesos la major part dels cabells que han caigut tornen a sortir. L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) té una opinió semblant i manté que els cabells més que caure el que fan és renovar-se. “De cada cent cabells que tenim, sempre hi ha entre un 12 % i un 15 % en fase de recanvi”, assegura l’AEDV.
Hi ha aliments, però, que poden evitar aquesta caiguda? En ser un procés de renovació, el consum d’uns aliments concrets no aturarà aquest canvi, ara bé, segons Santamaria, seguir una dieta desequilibrada amb una manca de micronutrients, com pot ser el ferro, farà que aquesta caiguda sigui encara més intensa. Per això l’experta recomana una dieta rica en fruites i verdures i una ingesta correcta de vitamines i minerals, com el zinc, el ferro, el magnesi i les vitamines del grup B, la A i la C. Aquestes recomanacions, afegeix, s’haurien d’aplicar a qualsevol etapa de la vida, però, sobretot, a aquelles en què hi ha més deficiències, com ara les dones en edat fèrtil o les persones que estiguin fent una dieta hipocalòrica restrictiva.
A banda de l’alimentació hi ha un altre aspecte clau en aquesta renovació dels cabells i que també afavoreix la cura de la pell: la hidratació. “S’ha de mantenir una bona hidratació tant de la pell com dels cabells i tant des de l’interior, amb una bona ingesta hídrica de líquids com l’aigua o d’aliments que la continguin en una proporció elevada, com des de l’exterior, mitjançant productes cosmètics que ens ajudin en aquest aspecte”, especifica Santamaria, experta dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.
En vista d’aquesta situació, té sentit recórrer a pastilles o líquids per evitar la caiguda dels cabells? “Depèn del tipus de producte”, apunta la farmacèutica. “Alguns que s’apliquen directament sobre el cuir cabellut inclouen components farmacològics, i per aquesta raó retarden la caiguda dels cabells, això fa que es tingui la sensació de tenir una cabellera molt més densa”, detalla. Ara bé, també deixa clar que abans d’utilitzar aquesta mena de productes és fonamental consultar a un especialista o farmacèutic de confiança. Pel que fa als que es prenen per via oral, afegeix, només són eficaços en cas d’experimentar alguna “deficiència nutricional”. “Si la dieta és completa i equilibrada, difícilment apreciarem cap millora.”
Més acne a la pell
A banda dels cabells també la pell pateix canvis importants durant la tardor perquè s’arrosseguen els excessos de l’estiu, quan hi ha un augment de l’exposició a les radiacions solars. En algunes edats, també és normal apreciar un increment de l’aparició d’acne quan comença la tardor perquè s’ha acabat l’efecte regulador del sol de l’estiu i per l’increment del nivell d’estrès que comporta la tornada a la rutina per a algunes persones.
En aquest sentit, hi ha diversos aliments que poden contribuir a millorar l’aspecte de la pell tant a la tardor com la resta de l’any. “El primer grup serien els que aporten àcids grassos essencials, principalment omega-3. Entre aquests, hi ha els aliments d’origen marí (com ara el peix) o la fruita seca”, concreta l’experta. El segon grup, que també prevé l’aparició de taques, inclouria aliments rics en antioxidants com les fruites vermelles, el pebrot, la pastanaga, el tomàquet o les magranes i, en general, mantenir una ingesta alta en fruites i verdures. I, finalment, cal fer un bon consum de proteïnes. “Hi ha estudis que, a més a més, recomanen la ingesta de col·lagen per afavorir-ne la síntesi interna, ja que és un component essencial de la pell que en manté l’estructura i que es va reduint amb l’edat”, afegeix la professora de la UOC i farmacèutica. Ara bé, s’ha de tenir en compte que no tots els experts defensen el seu consum i posen en dubte que sigui eficaç. Entre aquests, cal esmentar la Harvard School of Public Health que assegura que els estudis que demostren l’eficàcia del col·lagen són finançats per indústries del sector i, per tant, es beneficien de la venda d’aquest producte.
No seguir una dieta completa, variada i equilibrada és precisament l’error principal a l’hora de cuidar tant la pell com els cabells durant la tardor. “A més, cal afegir que quan acaba l’estiu es deixa d’utilitzar protecció solar elevada o que es fan servir productes de cosmètica inadequats”, conclou Santamaria.