ERC defensa que la llei d’amnistia pactada amb el PSOE inclou “totes les persones represaliades polítiques amb causes penals, civils, comptables i administratives relacionades amb el procés d’emancipació nacional”. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i han confirmat a l’ACN fonts d’ERC, les causes es remuntarien des de l’1 d’octubre del 2013 fins al dia que es registri la llei. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l’acord a través d’un missatge al X: “Desbloquejar la llei d’amnistia per donar cobertura a tots els represaliats era imprescindible. Ho hem fet, tenim acord. Ara, cal avançar per un acord més ampli: resolució del conflicte polític i benestar de la gent, amb el traspàs de Rodalies i corregir el dèficit fiscal”.
La llei d’amnistia també inclou que s’hi acullin policies processats per delictes de lesions. En quedaran exclosos aquells agents que estiguin encausats per tortures, per tracte degradant o pèrdua d’òrgans. Aquest darrer seria el cas, per exemple, dels cinc processats per la pèrdua d’un ull de Roger Español, segons apunten fonts republicanes a l’ACN.
En un comunicat, la formació destaca que el pacte sobre l’abast de l’amnistia “permet encarrilar” la negociació de cara a la investidura de Pedro Sánchez.
Els republicans valoren amb “satisfacció” la “primera entesa” amb el PSOE. I posen de relleu que ha estat gràcies a l’estratègia negociadora iniciada en els últims anys.
De fet, ahir a la nit, fonts d’ERC ja assenyalaven que la llei l’amnistia beneficiarà també Tsunami Democràtic i els CDR. Tot i que el comunicat oficial de l’acord enviat conjuntament per socialistes i republicans no diu ni una paraula sobre el contingut de l’amnistia ni del seu abast.
Esquerra afirma que l’entesa amb els socialistes permet “encarrilar” la negociació després de la trucada entre el president de la Generalitat i coordinador nacional d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, i el líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.
ERC agraeix la tasca als equips negociadors per desencallar una “primera entesa” i “fer valdre la força democràtica a favor dels interessos nacionals i socials de Catalunya”. I assegura que continuarà treballant “per fer possible la resolució del conflicte en clau de reconeixement nacional i d’autodeterminació, i per avançar en la consecució de més cotes de progrés social i econòmic per al conjunt de la ciutadania dels Països Catalans”.