L’horari d’estiu començarà a Espanya aquesta propera matinada, quan a les 02.00 els rellotges s’avançaran a les 03.00 hores, coincidint amb una reobertura del debat sobre la possible supressió després del 2026. A mesura que avanci la primavera, els dies, que ara tenen a Espanya prop de 12 hores i mitja, superaran les 15.
El 30 de març d’aquest 2025 i el 29 de març de 2026 són les últimes dates establertes per a l’aplicació de l’horari d’estiu tant al Diari Oficial de la Unió Europea com al BOE, però hi regna la incertesa respecte al que passarà d’ara endavant.
L’horari d’estiu és una herència de la crisi del petroli dels anys 70, quan es va considerar una mesura útil per estalviar energia. Si aquest objectiu està ja molt qüestionat, no ho estan per gairebé ningú els seus efectes negatius sobre la productivitat laboral i la salut.
Si tot canvi d’horari afecta l’organisme, aquest, per suposar una hora menys de son, “pot generar fatiga, irritabilitat i falta de concentració”. Nens i ancians, malalts i aquelles persones que pateixin trastorns del son seran els col·lectius més afectats. “El que en un adult és una diferència d’una hora, per a un nadó és com un jet-lag de diverses”, afirmen.