Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els ramaders arran del Mercosur: “És probable que haguem de tancar”

L’acord té incidència sobretot en el sector oví, boví i de l’aviram

FOTO_ EFE Algunes empreses d’alimentació opten per robotitzar els seus sistemes per arribar als seus clients

ARTICLES - ZONA 2

L’Oriol Cantó té 26 anys i és la tercera generació d’una granja de 500 vaques a Santpedor (Bages). És enginyer agrícola i vol dedicar-se a l’explotació de casa, però l’acord de la Unió Europea amb els Països del Mercosur creu que el pot abocar al tancament. Aquest és un dels principals cavalls de batalla de la pagesia i el sector avisa que, de tirar-se endavant, suposarà l’extinció de les petites i mitjanes explotacions. “Tota la societat hi perd”, denuncia el coordinador d’Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart. Recorda que en aquests països hi ha normatives sanitàries, ambientals i socials “molt més laxes” i calculen que la carn provinent d’aquests països serà entre un 20 i un 30% més barata. El sector ramader alerta que l’acord de la UE  amb Mercosur, que estableix una zona de lliure comerç entre Europa i l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai, és “una amenaça” perquè, de tirar-se endavant, serà “competència deslleial”. L’acord, expliquen, afectarà especialment el mercat oví, boví i l’aviram perquè és del que tenen excedent en aquests països i calculen que el preu d’aquesta carn serà entre un 20 i un 30% més barata que la que es produeix aquí. Però van més enllà, i avisen que “tota la societat hi perd” perquè l’acord, asseguren, també amenaça la seguretat i la sobirania alimentària, i el respecte cap al medi ambient.

“La meva gran pregunta és: Per què deixarem entrar carn que es fa amb químics que aquí fa molts anys que estan prohibits? Per què acceptem uns estàndards de qualitat molt inferiors? Com a ramaders no ho podem permetre, però com a societat tampoc s’hauria d’acceptar”, subratlla Oriol Cantó.

El mateix opina Arnau Vilomara, un dels portaveus del Gremi de la Pagesia: “Aquí passem normes europees, de l’estat espanyol i de la Generalitat. Tenim la carn que passa més normes d’Europa, i això ens dona una seguretat alimentària molt gran. Aquesta carn està produïda a l’altra punta del món, sense estàndards sanitaris i fent servir productes, hormones i antibiòtics que aquí fa anys que estan prohibidíssims”. Per exemple, denuncien que allà se’ls permet utilitzar hormones de creixement totalment prohibides aquí. “El nivell normatiu que complim no es pot ni comparar amb Llatinoamèrica”, conclou.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12