Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els professors espanyols, entre els quals més guanyen de l’OCDE en termes relatius

ARTICLES - ZONA 2

Els professors espanyols estan entre els que tenen els sous més alts de l’OCDE en termes de poder adquisitiu, encara que també són, només per darrere dels grecs i els italians, els que més han perdut des de la crisi financera de 2010.

En el seu informe anual sobre estadístiques d’educació publicat aquest dimarts, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) indica que el sou mitjà d’un professor d’educació secundària superior amb 15 anys d’antiguitat era de 57.758 dòlars ajustat al poder adquisitiu (equivalent a 41.197 euros), enfront dels 53.456 en el conjunt dels països membres.

Les remuneracions més elevades en 2022, amb molta diferència, són les dels ensenyants a Luxemburg, Alemanya i Suïssa, i Espanya se situa en un grup que ve a continuació, en el qual també estan Mèxic, Dinamarca, Àustria, Països Baixos i els Estats Units, tots ells per sobre de la mitjana.

Els autors de l’informe comparen els sous dels professors amb els de les altres ocupacions que requereixen un nivell d’estudis equivalent, una qüestió rellevant per a avaluar l’atractiu de la professió, i constaten que en l’educació els ingressos són generalment menors en gran part dels països.

Entre les excepcions destaca la de Turquia, on els professors guanyen fins més del doble que en altres treballs per a persones amb estudis superiors.

També estan en aquesta curta llista Colòmbia, Lituània i Espanya, on un professor al començament de la carrera pot cobrar un 8% més que un assalariat i fins a un 54% més amb una antiguitat d’almenys 30 anys.

L’altra cara de la moneda és el poder adquisitiu que han perdut els professors espanyols des de 2010, és a dir, quan la crisi financera estava colpejant de ple a l’economia del país.

Entre aquest any i 2022, aquesta pèrdua ha estat del 10%, una baixada només superada pels grecs (44%) i els italians (11%), quan en el conjunt de l’OCDE els professors han tingut una revaloració del 3%.

Però quan s’analitza una mica més detalladament s’observa que les caigudes relatives dels sous dels ensenyants espanyols es van produir entre 2010 i 2015 (-14%), quan va haver-hi un estancament en l’OCDE, mentre a partir de 2015 hi ha hagut una recuperació del 3% a Espanya, que és la meitat de l’obtinguda en el conjunt dels països membres.

Espanya gasta menys per alumne que en l’OCDE

La despesa mig anual per alumne a Espanya, prenent en conjunt des de l’educació primària a la universitària, és d’11.123 dòlars, inferior a la mitjana de 12.647 en l’OCDE.

No obstant això, si s’examina el que aquestes xifres representen en funció de la riquesa relativa, Espanya dedica l’equivalent del 29% del producte interior brut (PIB) per càpita a cada alumne, dos punts percentuals més que en el conjunt del bloc de països desenvolupats.

Al final, l’educació absorbeix el 5% del PIB a Espanya, una dècima menys que en l’OCDE.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12