Els partidaris de la independència continuen al llindar dels 4 de cada 10 ciutadans amb una tendència que continua lleugerament a la baixa, segons el tercer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) presentat aquest dimecres. Un 39,6% dels enquestats dirien ‘sí’ en un referèndum, el mínim històric des que es formula la pregunta, el 2015. La dada representa tres dècimes menys que en l’última enquesta i dos punts respecte al febrer. Els del ‘no’ superen qualsevol registre anterior i arriben al 54%. Els joves d’entre 18 i 24 són els que volen menys un estat propi (32%), mentre que les persones d’entre 35 i 49 anys són els que més (42%). En la pregunta sobre la forma de govern preferida, es torna a imposar la comunitat autònoma.
L’opció de continuar sent una autonomia va imposar-se a l’estat independent per primera vegada la tardor passada, després d’una hegemonia de la preferència per marxar d’Espanya que es remuntava al 2012. La tendència continua en el baròmetre presentat aquest dimecres, que compta amb 2.000 enquestes i un treball de camp que es va fer entre l’11 d’octubre i el 14 de novembre.
Així, la comunitat autònoma arriba al 33,9%, una cota no assolida mai en els últims 14 anys, just quan José Montilla va deixar de ser president de la Generalitat de Catalunya. Al seu torn, en aquesta modalitat de pregunta multiresposta, l’estat independent cau al 29,9%, el valor més baix des del febrer del 2012. Els partidaris de l’estat federal continuen estables al 22%, una xifra estable en l’última dècada, i els qui volen passar a ser una regió d’Espanya sense autonomia es mouen a l’entorn del 6%, tampoc sense canvis.
Segons el baròmetre, un de cada cinc enquestats ha canviat d’opinió en el debat Catalunya – Espanya, i un 30% dels que ara són independentistes diuen que abans eren d’un altre parer, cosa que també passa en un 15% dels contraris a la plena sobirania. Gairebé la meitat de la gent dels que han canviat d’opinió ho han fet d’ençà de l’1-O.
Illa, el més ben valorat, tot i que suspèn
Pel que fa a la valoració dels líders, Salvador Illa és el més ben valorat, amb un 4,9, en el seu primer baròmetre com a president de la Generalitat. Amb tot, la puntuació representa un descens respecte a l’última enquesta, feta entre el juny i juliol, quan va sumar una nota de 5,2 sobre 10. Darrere del cap de l’executiu se situa el seu predecessor, Pere Aragonès (4,5), l’última cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach (4,3) i la de la CUP, Laia Estrada (4,2). El president de Junts, Carles Puigdemont, baixa dels 3,9 punts el juliol al 3,5 actual, mentre que Sílvia Orriols (3,3), Alejandro Fernández (2,7) i Ignacio Garriga (1,9) se situen a la cua.
El baròmetre també revela que Puigdemont és el polític més conegut (99%), però el segon que més zeros ha rebut entre els enquestats (30%), només per darrere del dirigent de Vox Ignacio Garriga (45%). Mentre que el polític ultradretà només rep l’aprovat dels simpatitzants del seu partit, el líder independentista a l’exili rep un 8,1 entre els de Junts i aconsegueix l’aprovat per la mínima per part dels d’ERC i AC. Aragonès només rep més d’un 5 entre els seus votants i entre els socialistes, mentre que Illa aconsegueix el vist-i-plau dels simpatitzants del PSC, comuns, ERC i PP.
D’altra banda, el 59% dels participants del baròmetre coneixen el nom del president de la Generalitat, mentre que la resta ho desconeix o no ho sap amb exactitud. Illa és el polític preferit per ocupar el càrrec que ostenta, per davant de Puigdemont (11%) i Junqueras (3%), però un de cada tres ciutadans diu que no té un candidat preferit. A més, sis de cada deu catalans no són conscients de quins partits conformen el Govern.
Pel que fa a les preferències per encapçalar l’executiu de l’Estat, el 37% no té cap candidat concret, mentre que el 28% menciona l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que rep aquesta preferència per la majoria dels simpatitzants socialistes i un 40% de votants de Junts i ERC. Yolanda Díaz i Alberto Núñez Feijóo reben la menció del 3% dels enquestats.
Millor valoració del govern de la Generalitat des del 2017
L’estudi del CEO també atorga una nota d’un 4,7 sobre 10 al nou govern de la Generalitat, la puntuació més alta des de l’octubre del 2017 i la segona més elevada des del 2010. Els simpatitzants socialistes, dels comuns i d’ERC aproven l’executiu, mentre que la nota mitjana del govern espanyol és d’un 4,1 i només rep l’aprovat de PSC i comuns.