Els líders europeus encaren aquest dimarts la darrera jornada de la cimera extraordinària celebrada a Brussel·les, centrada en la resposta del club comunitari a l’atac de Rússia sobre territori ucraïnès. Després que aquest dilluns s’arribés a un acord per l’embargament parcial del petroli rus, els màxims dirigents dels estats membres han volgut posar de manifest la “unitat” que han mostrat els 27, malgrat el debat intern i la complexitat de les sancions. No obstant això, països com Estònia ja han reclamat aquest mateix dimarts que cal començar a parlar d’un setè paquet de sancions a Rússia que se centri a aturar les importacions de gas, la principal font d’ingressos de Moscou.
“Cal que discutim noves sancions perquè les coses no van bé; encara no hi ha pau i Ucraïna no ha guanyat la guerra”, ha comentat la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, minuts abans d’entrar a la reunió. La dirigent bàltica, però, també considera que tractar aquesta qüestió serà “molt complicat” i creu que el pròxim paquet de sancions continuarà sense incloure restriccions sobre el gas rus.
Malgrat la dificultat que suposa desconnectar-se completament dels combustibles fòssils russos, altres estats com Letònia opinen que la UE està fent passos “en la direcció correcta” per reduir els ingressos que obté Rússia per finançar la guerra. “Com més fortes siguin les sancions, més ràpid acabarà la guerra”, ha destacat el primer ministre del país, Arturs Krisjanis.
Un cop resolta la qüestió de les sancions a Rússia –els detalls de com s’aplicaran les sancions es tractaran formalment al llarg dels pròxims dies-, el Consell Europeu tractarà aquest dimarts qüestions vinculades a la defensa i la seguretat, la reconstrucció i l’ajuda a Ucraïna i la seguretat alimentària.