Els 66 informadors ambientals que aquest estiu s’han desplegat als espais naturals protegits de Catalunya, i també als gorgs i espais fluvials de Girona i la Catalunya Central, han registrat més de 24.000 incidències. En total, els informadors han atès 277.294 visitants, i les principals problemàtiques amb què s’han trobat són gossos deslligats i vehicles que aparquen fora dels espais habilitats. El cost del servei ha estat d’1,2 MEUR. Aquest és el balanç que ha fet el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en una jornada organitzada a Vic. De la seva banda, els Agents Rurals han explicat que aquest estiu han fet 4.184 actuacions de control i han posat 466 denuncies, un 10% menys que l’any passat.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha valorat positivament el desplegament del dispositiu d’informadors i ha posat en valor que la majoria de visitants han respectat els espais naturals, “a excepció d’un 10%”. De fet, Vilahur creu que amb la implantació del dispositiu s’ha fet “aflorar” moltes de les problemàtiques que hi havia al territori i ara, considera, “podem posar-hi solucions”. El director general assegura que les incidències baixen quan s’implanta la figura de l’informador perquè “la gent pren més consciència”.
El dispositiu d’informadors es va implementar com una prova pilot als espais fluvials i gorgs de Girona l’any 2022 i l’estiu d’aquest 2023 la prova s’ha estès a la Catalunya Central. Vilahur ha avançat que la intenció del departament és que l’any 2024 la iniciativa arribi al conjunt del país en tots aquells espais “que pateixen la problemàtica de la sobrefreqüentació de persones i posen en risc la conservació del món natural i la convivència amb els veïns”. A banda de l’estiu, Vilahur ha dit que també s’establiran un dispositiu així a la tardor, una època en què la gent també accedeix al medi natural per recollir bolets o castanyes, malgrat que enguany no ha estat així per la sequera.
Els espais fluvials de la Catalunya Central i Girona reben 123.280 visitants
Els espais fluvials de la demarcació de Girona i la Catalunya Central han rebut aquest estiu un total de 123.280 visitants. En el cas concret de Girona s’han rebut 70.510 visitants i els informadors han detectat que els dies de més afluència han estat els caps de setmana des del 8 de juliol fins el 20 d’agost. Els espais que han superat més dies la seva capacitat de càrrega han estat Vidrà, Santa Pau, Beget i la Vall de Bianya. Segons el Departament, en aquells espais més regulats –ja sigui a través de la reserva prèvia o el pagament d’entrada, o en les zones amb més presència de cossos de seguretat-, la freqüentació es redueix.
Enguany, per primera vegada el dispositiu d’informadors ambientals també s’ha estès als espais fluvials de la Catalunya Central. El Departament va contractar un total de 10 informadors, que es van sumar a la quinzena contractada pels ajuntaments de la zona. Van donar cobertura als espais fluvials de la riera de Merlès, la Ribera Salada, el Collsacabra, Santa Càndida-Orpí i Aigua d’Ora, que van comptabilitzar un total de 56.259 visitants i més de 20.000 vehicles. La zona que va registrar més afluència de visitants va ser la Riera de Merlès, que és la més extensa, i la menys concorreguda ha estat la Santa Càndida-Orpí.
Pel que fa a les incidències més freqüents detectades pels informadors ambientals s’hi troba l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats; portar els animals de companyia deslligats; el soroll; l’acumulació de deixalles; o l’ús d’element de pícnic no permesos. També s’han detectat molèsties per l’organització d’activitats lúdiques i recreatives com ara pícnics o festes i celebracions amb menjar i decoracions que acaben abocades al medi.
Reforç del dispositiu amb una quarantena d’informadors als parcs naturals
A banda del dispositiu en els espais fluvials, el Departament també ha incrementat aquest estiu la presència d’informadors als parcs naturals gestionats per la Generalitat, especialment en aquells que reben més visitants durant l’estiu com el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports i el de l’Albera.
En aquests espais s’han reforçat els dispositius ordinaris amb gairebé una quarantena de nous informadors. Es calcula que hi ha hagut un total de 154.014 visitants. Com en els espais fluvials, el major nombre d’incidències tenen a veure amb problemàtiques lligades als animals domèstics, els aparcaments, les activitats dels visitants i els residus.
Els Agents Rurals fan més de 4.100 actuacions i interposen 466 denúncies, un 10% menys
Els Agents Rurals també han aprofitat per fer balanç de les actuacions de vigilància i control al medi natural que han fet aquest estiu. En total s’han realitzat 4.184 actuacions de control al medi entre el 15 de juny i el 15 de setembre i s’han interposat 466 denuncies. L’inspector en cap del cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, explica que aquesta dada suposa una disminució del 10% en relació a l’any passat. Mur creu que això és degut al fet que fa temps que hi ha més presència d’agents als espais naturals i també a la tasca dels informadors. “El visitant té més informació sobre la normativa, les restriccions i les bones pràctiques i això fa que hi hagi una actitud més responsable”, apunta.
La majoria d’actuacions (1.301) que han fet els Rurals tenen a veure amb la vigilància d’espais naturals protegits i el control del compliment de la normativa. També s’han fet actuacions relacionades amb la circulació motoritzada al medi natural (994) i vigilància de l’acampada, el bivac o les autocaravanes (592). A més, també han fet tasques de regulació d’afluència de persones (364), així com d’afluència de vehicles (289), prevenció de risc d’incendi (249) i zones de bany (106).
Del nombre total d’actuacions, prop del 70% s’han fet en espais naturals protegits. En concret, se n’han realitzat 2.911. La major part d’intervencions s’han fet al Parc Natural del Cap de Creus amb 544 actuacions; el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb 389; i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, amb 342. També s’han fet 281 actuacions al Parc Natural del Cadí-Moixeró, 260 al Parc Natural del Montsant, 134 al Parc Natural de l’Alt Pirineu, 97 a les Muntanyes de Prades, 54 al Parc Natural dels Ports o 52 al Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Pel que fa a les denuncies, entre els mesos de juny i setembre, els Agents Rurals n’han interposat un total de 466, de les quals un 57% en espais naturals protegits. Les més freqüents tenen a veure amb la circulació motoritzada (121 incompliments) i també amb l’acampada, el bivac o l’estacionament de caravanes i autocaravanes en llocs no permesos (80 denúncies). També s’han fet 23 denúncies per fer foc, 22 per incomplir la normativa específica dels espais naturals protegits i 9 per banyar-se en zones no permeses. En aquest sentit, Mur explica que es tracta d’infraccions lleus que poden comportar multes de fins a 300 euros.