Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els homes de la Generació Z són el grup social menys interessat per les mobilitzacions feministes

ARTICLES - ZONA 2

Només un 29% dels homes de la Generació Z (joves d’entre 16 i 26 anys) es mostren interessats en les mobilitzacions feministes dels últims anys, gairebé la mateixa proporció que els majors de 78 anys (Generació Silenciosa), i molt per sota de les seves companyes de generació (65%), segons l’Enquesta sobre generacions i participació feta pública aquest dijous pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). El qüestionari fet a 6.520 persones de totes les generacions també confirma que l’interès pel procés independentista decau entre els més joves d’ambdós sexes i, que en l’eix esquerra-dreta, la Z és la generació que més s’auto-situa a la dreta. Concretament, es percep un repunt dels homes joves que s’ubiquen a la dreta (15%) i a l’extrema dreta (9%).

La Generació Z és la més polaritzada políticament i la que més s’ubica a ella mateixa a la dreta respecte les altres. Un 20% es declara d’extrema esquerra, un 8% d’extrema dreta i un 14% se situa a la dreta, el que la converteix en la generació més escorada a la dreta, per davant de la Generació Silenciosa (la més vella). I la tendència és més acusada entre els homes joves que en les dones. És entre els primers que el percentatge d’ubicació a l’extrema dreta (9%) despunta respecte totes les generacions precedents.

Al respecte, el director del CEO, Jordi Muñoz, a punta que més enllà de l’habitual polarització de posicions entre les generacions més joves, és cert que el “repunt” d’homes joves de dreta i/o extrema dreta “no l’havien vist” en enquestes anteriors. “Em fa l’efecte que hi ha un canvi, doncs s’observa que les altres que les altres quatre generacions (precedents) es van movent cap a l’esquerra, menys aquesta última”, observa el sociòleg.

De la mateixa manera, els homes de la Generació Z són també els qui mostren el nivell més baix d’interès per les mobilitzacions feministes, amb només un 29% dels enquestats, deu punts menys que el conjunt dels homes enquestats. Generacionalment el percentatge puja fins i tot un punt per sobre de la mitjana (45%), perquè la mobilització de les dones més joves en aquest àmbit és històrica: el 65% de les enquestades diuen que hi participen.

Pel que fa a la participació en aquestes mobilitzacions per part dels homes de la cohort més jove, és també baixa (un 20% del total), per sota de la seva presència en mobilitzacions independentistes (33%), però més alta en percentatge que els que declaren haver participat en manifestacions contra el canvi climàtic, els drets laborals o per l’habitatge.

Els més joves, menys independentistes

L’enquesta del CEO també ha preguntat per l’interès pel procés polític català i per les preferències sobre la relació entre Catalunya i Espanya. En aquest àmbit, es confirma el que altres enquestes del mateix centre d’estudis han mostrat darrerament, en el sentit que l’interès dels joves pel Procés ha decaigut respecte anys anteriors, i que també baixa la opció independentista.

En concret, el grau d’interès pel Procés i també la preferència per la independència és l’opció majoritària en els Baby-boomers (nascuts entre 1946 i 1964) i la Generació X (nascuda entre 1965 i 1980, mentre que en la Generació silenciosa i en les generacions més joves hi ha un percentatge lleugerament més gran de partidaris de l’autonomia. La preferència perquè Catalunya sigui un estat independent cau al nivell més baix de popularitat amb la generació Z amb un 23% dels enquestats d’aquest col·lectiu, que també és el segon més conforme amb l’estatus de Comunitat Autònoma, en un 29%, per darrere del 33% de popularitat d’aquesta opció que manifesta la població més gran.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)