Els actuals gestors de l’Aula de Teatre de Lleida descarten presentar-se a la licitació de la nova Escola Municipal d’Arts Escèniques, que ha de donar continuïtat a l’Aula. Afirmen que el nou contracte es traduirà en la “precarització de les condicions laboral dels treballadors” del centre i, en conseqüència, en “la lògica disminució en la qualitat del servei”. L’equip ho ha anunciat en un comunicat, en què també ha exposat els principals motius que els han portat a prendre aquesta decisió. Entre altres raons, qualifiquen de “falsa millora econòmica” l’increment de la inversió del 34% anunciada per la Paeria i afirmen que el nou model implicaria la reducció de l’equip docent.
L’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, actual entitat gestora del servei, juntament amb l’equip de treballadors del centre qüestionen i titllen d'”enganyós” l’increment del 34% en aportació municipal per al nou centre.
Asseguren que l’increment respecte a l’anterior licitació és només del 16%, i que aquests diners es destinaran “íntegrament” a cobrir les noves despeses del programa d’arts visuals i plàstiques. “Això suposa, de fet, un increment real del 0%”, asseveren, i afegeixen que “l’estudi de costos que planteja la licitació tant en les despeses com en els ingressos estimats, presenta uns números que estan molt lluny de la realitat”.
Un altre motiu, expliquen al comunicat, és que el pressupost previst “implica una reducció de l’equip docent”. “Aquest fet comportarà una baixada evident en la qualitat del servei i un trencament amb el model educatiu centrat en l’alumnat i les famílies i pel qual hem treballat intensament els darrers anys”, argumenten.
També critiquen que s’obligui el nou centre a assumir la gestió dels tallers d’arts plàstiques que es realitzen a l’Escola d’Art Leandre Cristòfol. “Considerem que aquestes activitats ja es duen a terme en un centre especialitzat i que no té cap sentit pedagògic ni organitzatiu que hagin de ser coordinades des de l’EMAE”.
La Paeria va destacar que un dels objectius del nou centre seria l’ampliació de l’oferta formativa, fins ara limitada a l’àmbit teatral, a altres disciplines artístiques, com poden ser circ, dansa o animació. Els actuals gestors, però, afirmen que la licitació “no dona cap garantia real” perquè es puguin portar a terme, ja que no s’inclouen en la programació obligatòria, no estan dotades econòmicament ni van acompanyades d’un estudi de costos.
El darrer motiu exposat parla de problemes pel que fa a l’ús dels espais. La licitació planteja l’ús d’espais com la Llotja, tot i que els gestors diuen que això generaria unes despeses que no poden assumir amb l’assignació econòmica prevista. També denuncien que es limiti a només 30 dies per curs l’ús de la sala 1 del Teatre de l’Escorxador, ja que, afirmen, “no permet cobrir” les necessitats del centre.
L’equip de l’Aula de Teatre també lamenta que les aportacions que han fet a la regidoria d’Educació “no s’hagin vist reflectides en aquesta nova concessió”. “Ens sap greu prendre la decisió de no presentar-nos al concurs de la nova licitació, però creiem fermament que fer-ho en aquestes condicions seria una irresponsabilitat per part nostra i una falta de compromís i respecte cap al nostre alumnat i famílies”, exposen.