Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els efectes d’una sequera que ja remet encara afecta l’oli nou

La DOP Garrigues preveu que l’any vinent es pugui revertir tot i que al secà la producció d’ara serà la d’un 20% d’un any normal

ARTICLES - ZONA 2

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues va presentar ahir a la tarda al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) l’oli nou de la campanya 2024-2025, que encara arrossega els efectes de la sequera. De fet, la producció en els cultius de secà es preveu que sigui la d’un 20% d’un any normal.

Es tracta d’una situació que es preveu normalitzar de cara la campanya vinent gràcies a les pluges d’aquest mes de setembre. Tot i això, l’aigua abundant ha afectat el rendiment de les olives. “L’oliva s’ha omplert d’aigua i els quilos d’oli previstos seran més baixos”, va explicar el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau.

Els 20 molins dels 27 pobles de la DOP Garrigues van presentar el seu oli en un context en què encaren un tercer any “difícil” pels efectes de la sequera. Així ho va dir Dalmau, que també va reivindicar el reg de suport com “la solució” pels cultius. “Amb poca aigua aconseguim molt” va apuntar. Tot i això, Dalmau considera que les pluges abundants d’aquest setembre faran canviar la situació. En aquest sentit, va destacar que “tornem a tenir aigua als pous i esperem que l’any vinent sigui diferent”. Sigui com sigui, les darreres precipitacions han perjudicat el rendiment de la collita d’enguany. Si bé en aquesta època de l’any és habitual treure entre 17 i 18 quilos d’oli per cada 100 d’olives, aquesta campanya se’n treuen entre 10 i 12. “No s’havia vist mai”, va dir Dalmau, que també va avisar que les previsions de quilos d’oli han disminuït. En el marc de la presentació, Dalmau va anunciar la participació de la DOP Les Garrigues al Fòrum Gastronòmic de Galícia., mentre que el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va destacar el paper de l’oli com “un dels actius del territori” i va mostrar el seu suport a la promoció d’aquest producte amb accions de suport com l’exposició temàtica que es pot visitar a la planta baixa de la Diputació. “Som una terra d’oli perquè aquest aliment, el millor que es fa al món, és una de les principals oportunitats de les nostres comarques”, va afegir Talarn, que va dir que “l’oli de les Garrigues ens identifica amb una cultura mil·lenària que ens diu que som gent arrelada al nostre entorn, que no ens arronsem a la primera gelada i que tenim paraula, perquè estem orgullosos de la nostra identitat”, va remarcar.

LES COOPERATIVES

Durant la presentació, Dalmau va apuntar que la fusió de cooperatives “és un tema de futur”. En aquesta línia, va explicar que les cooperatives “petites” no poden competir amb d’altres més grans. “No vol dir que perdi la identitat”, va remarcar Dalmau, qui també va calcular que en els pròxims anys la xifra de molins es reduirà a deu o dotze.

TOC D’ATENCIÓ A ILLA

D’altra banda, Dalmau va valorar la presència del president Illa a la fira de l’Oli de Jaén el passat cap de setmana, un acte que va aixecar polèmica. “No va estar encertat”, va afirmar. En tot cas, Dalmau va apuntar que “les coses s’han de posar en context” i va explicar que Catalunya és un mercat “important” per Andalusia. “Jo li demanaria al president Illa de muntar una fira per promocionar els nostres olis al sud de França”, va dir.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8