Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els diferents serveis d’ASPID van atendre 2.212 usuaris l’any 2023

A més 2.506 persones van assistir a activitats de l’entitat, amb la qual cosa un total de 4.718 persones han participat en alguna iniciativa de l’associació

Imatge de l'estudi d'accesssibilitat al Bosc Urbà de Magraners

ARTICLES - ZONA 2

Un total de 2.212 persones van ser ateses pels serveis o programes d’ASPID durant l’any 2023, mentre que 2.506 van assistir a activitats desenvolupades per l’entitat durant l’any passat. En aquest darrer cas han estat persones que van assistir a un acte determinat organitzat per ASPID, com pot ser una xerrada o jornada sensibilització. En total, han estat 4.718 persones les que van participar, d’una manera o un altra, en alguna activitat de l’associació.

Quan a les persones usuàries de serveis i projectes, més de la meitat pertanyien al col·lectiu de persones amb discapacitat (1.150 persones, el 52%), seguit del de la gent gran (405 persones, el 18%), el de les persones risc exclusió sociolaboral (369 persones, el 17%), el dels infants i joves (153 persones, el 7%), el dels grups familiars (96 persones, el 4%)  i altres (39 persones, el 2%).

Avenç en l’àmbit de l’autonomia de les persones amb discapacitat

A nivell general, la principal fita de l’any 2023 va ser l’avenç en l’àmbit de la millora de l’autonomia de les persones amb discapacitat, a través bàsicament de la posada en marxa de nous projectes innovadors i pioners a Lleida i Catalunya en l’àmbit de la discapacitat física.

Es tracta d’iniciatives com el servei Invictes, impulsat pel Servei Català del Trànsit de Catalunya i que té com a objectiu oferir a les persones víctimes de trànsit, ferides greus amb seqüeles per a tota la vida, serveis de suport i d’orientació la vida independent, o el projecte pilot de teleassistència avançada (a través de robots adaptats a les necessitats específiques de cada usuari) per promoure l’autonomia personal amb discapacitat en el domicili i a l’entorn.

També es va posar en marxa l’habitatge per a persones amb discapacitat física o neurològica situat al barri de la Bordeta de Lleida i projectat per a que fins a 4 usuaris hi puguin viure còmodament i de manera totalment funcional, amb la col·laboració dels serveis de suport d’ASPID. Es tracta d’un espai dissenyat per satisfer les necessitats específiques de persones que enfronten limitacions funcionals.

Àrea d’Integració Laboral, 298 insercions en el món del treball

L’Àrea d’Integració Laboral persegueix la missió principal de fomentar i garantir l’accés de les persones en risc d’exclusió sociolaboral al mercat de treball per mitjà d’un itinerari personalitzat de formació i inserció sociolaboral ajustat a les necessitats de cada persona.

A través dels 7 programes que gestiona ASPID en aquest apartat, van passar per aquesta àrea 829 persones (460 amb discapacitat i 369 amb risc d’exclusió sociolaboral) i es van aconseguir 298 insercions laborals (144 i 154, respectivament).Es van fer 354 visites a empreses i es van rebre 338 ofertes de treball. A més, es van crear 50 empreses (àrea d’autoocupació) i es van desenvolupar 2 cursos de formació laboral.

Centre d’Atenció Diürna Candi Villafañe acull 44 usuaris

Centre d’Atenció Diürna Candi Villafañe va acollir l’any passat 44 persones (35 homes i 9 dones), la majoria d’entre 46 i 65 anys (el 46%) i amb diferents mòduls d’assistència (de 16 a 40 hores setmanals). Es van fer 9 primeres visites a possibles usuaris i la mitjana d’ocupació del centre durant el 2023 va ser del 87%.

Cal destacar que en les sortides del Club Social van comptar amb 10 usuaris, i que 6 usuaris van participar en activitats comunitàries com guitarra, il·lustració, fotografia, ceràmica o caixó flamenc.  Es van portar a terme 46 tallers diferents, 8 dels quals de nova creació.

Entre les activitats dutes a terme pels usuaris el 2023, hi ha jornades de jocs de taula, bowling, petanca i esports socials, sessions de ioga adaptat, representacions teatrals, sortides culturals, visites al Parc de la Mitjana, excursions a la platja, vacances terapèutiques a Andorra i el dinar de Nadal.

El Centre d’Atenció Diürna és un espai orientat a l’atenció integral de les persones afectades per algun grau de discapacitat física, en el qual s’atenen individualment les necessitats de cada persona per promoure el seu desenvolupament en les capacitats individuals, les habilitats socials, l’autonomia personal i la millora de la qualitat de vida, a la vegada que es fomenta la vida en comunitat.

Neurolleida incorpora moltes novetats

Neurolleida és el servei especialitzat en l’atenció a infants i adults amb dificultats derivades d’alteracions maduratives o adquirides del sistema nerviós i en el desenvolupament d’accions de prevenció i formació sobre patologies neurològiques.

En total, l’any 2023 va atendre 221 pacients, dels quals 171 adults i 50 infantils o juvenils. Del total, 104 van ser en primera visita. Per àrees, l’apartat de Neuroprevenció va acollir 11 tallers i 12 conferències, amb 149 i 660 participants, respectivament, mentre que a l’apartat de Formació es van portar a terme 6 cursos, amb 72 participants inscrits. En total es van fer 4.982 sessions individuals (3.912 a adults i 1.070 a infants i joves).

Entre les principals novetats del 2023, destaca l’increment del nombre de sessions individuals, la creació d’una unitat de diagnòstic en neuropsicologia, l’inici de cursos formatius per a persones cuidadores no professionals i la incorporació d’un nou software de rehabilitació física (Rehametrics) per a persones que han patit una lesió del sistema nerviós i que permet treballar aspectes físics com son la força muscular, la mobilitat articular, l’equilibri estato-dinàmic, la coordinació i el control postural.

Àrea de Serveis d’Autonomia Personal

L’àrea de Serveis d’Autonomia Personal d’ASPID promou la millora en el grau d’autonomia, benestar i de qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat, fragilitat, discapacitat i/o dependència de la província de Lleida, acompanyant i facilitant els suports necessaris segons el propi projecte de vida. L’objectiu es oferir serveis i recursos centrats en la persona, des de la triple vessant de la prevenció, l’orientació i la formació.

En aquest àmbit es van atendre l’any passat un total de 522 persones. El Servei de Suport i Vida Independent en l’Entorn va informar 134 persones i en va atendre 111, mentre que ASPID Orienta va donar servei a 112 persones a la ciutat de Lleida i 40 a comarques.

El Banc de Productes de Suport va atendre 140 persones i va cedir 45 equips. Aquest servei disposa de productes de suport i ajudes tècniques reutilitzades (cadires de rodes, caminadors, grues, llits articulats i altres) destinades a persones que les puguin necessitar, a partir d’un lloguer social.

L’Àrea d’Infància i Família va treballar en 6 comarques

L’Àrea d’Infància i Família desenvolupa projectes d’intervenció social i educativa en la comunitat i l’entorn de la demarcació lleidatana, amb la finalitat darrera de generar igualtat d’oportunitats i acompanyar els processos de desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies, especialment aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat.

El total de persones beneficiades pels diferents programes d’aquesta àrea, desenvolupada a 6 comarques (l’Alt Urgell, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Segrià), va ser de 1.033.

La mentoria socioeducativa “Tàndem” —iniciativa destinada a afavorir l’èxit educatiu i personal d’alumnes d’ESO de diversos barris de la ciutat que es troben en situació de desorientació educativa i en risc d’exclusió social—, es va portar a terme en 5 instituts de Lleida i va implicar 23 mentors i 23 mentorats.

El Servei d’Intervenció Socioeducatiu-GINJOL, localitzat als barris de Balafia, Pardinyes i Secà de Sant Pere, va arribar l’any passat a 104 persones (55 infants i a 49 familiars). El servei desenvolupa acompanyament a les famílies i els seus infants per afavorir-ne el seu desenvolupament i criança dels infants.

Quan al projecte Nits Q de l’Ajuntament de Lleida, programa de sortides nocturnes a espais d’oci de Lleida per fer tasques d’informació, prevenció i sensibilització en tema d’addiccions, uns 400 joves es van beneficiar de la tasca d’aquest programa a través de 5 accions socioeducatives desenvolupades en diferents espais d’oci nocturn de la ciutat de Lleida.

A comarques, van passar pels programes de Promoció i Prevenció Social 434 persones amb diferents tallers socioeducatius, mentre que el Servei orientació i Acompanyament famílies (SOAF) va beneficiar 23 famílies, amb una intervenció directa vers 47 membres d’aquestes famílies.

Programa Som Transformació, orientació i sensibilització

Som Transformació té l’objectiu de treballar pels drets, la igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de la vida de les persones amb discapacitat i dels col·lectius més vulnerables de la societat. La iniciativa s’adreça a orientar i acompanyar persones amb discapacitat i les seves famílies; sensibilitzar sobre la discapacitat amb l’objectiu de normalitzar-la i disminuir les barreres socials; treballar en xarxa, amb participació en taules de coordinació territorial que defensen els drets de les persones amb discapacitat; dur a terme activitats en grup adreçades a les persones amb discapacitat i les seves famílies, i promoure el voluntariat.

En l’àmbit de l’orientació i acompanyament als socis i sòcies, l’any 2023 hi havia registrats 697 persones (inclosos 83 nous socis) i es van fer un total de 160 atencions. Les iniciatives de l’àmbit de la sensibilització i educació en valors (sobre el respecte a la discapacitat, prevenció d’accidents, etc.) van arribar a 1.252 infants i joves, des de nens i nenes de Primària a estudiants universitaris, amb 23 fòrums celebrats en el marc de les taules de treball i l’entrada de 39 nous voluntaris.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8