Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El vi sense alcohol, la demanda de les generacions Millenial i Z

El consum d’aquest producte ha crescut un 9% arreu en els darrers quatre anys arran de la tendència a dietes saludables

FOTO_ ACN Copa de vi blanc sense alcohol, una característica que comença a estar de moda en el mercat mundial

ARTICLES - ZONA 2

El vi sense alcohol està guanyant terreny de forma sostinguda. Els últims quatre anys, el consum arreu del món ha crescut un 9%, segons l’IWRS (International Wine & Spirits Record). Experts consultats per l’ACN asseguren que beure sense alcohol ha deixat de ser un “sacrifici” per motius mèdics per convertir-se en una elecció pròpia dels consumidors, molts dels quals busquen una dieta més saludable. 

També hi influeix el canvi de gustos manifestat per les noves generacions, a qui els motiven les begudes més suaus. Aquest nou escenari fa que els cellers vegin el vi sense alcohol com una “oportunitat” de nova font d’ingressos que alhora pugui compensar la caiguda de consum que pateixen els vins negres de més criança.

Instituts internacionals constaten que les vendes de vi han baixat un 7% els últims quinze anys -especialment el vi negre amb més cos-, mentre les begudes sense alcohol (-0,5%) o de baixa graduació (-8,5%) van a l’alça. S’estima que actualment els vins, cerveses i licors sense alcohol facturen 12.000 milions de dòlars i que el 2030 doblaran aquesta facturació.

“Fa deu anys el consum d’aquestes begudes es veia com un sacrifici per motius cardiovasculars, un embaràs, qüestions de religió o el risc de conduir si havies pres alcohol, però ara són els consumidors qui ho demanen per motivació pròpia”, apunta a l’ACN la consultora experta en vins sense alcohol Irem Eren. Assegura que el vi desalcoholitzat viu un creixement que “no té aturador”.

Ho constata un estudi recent de la Universitat de León, que indica que el 78% dels consumidors espanyols estan disposats a tastar-los. Una predisposició que en el cas dels joves d’entre 18 i 35 anys puja fins al 87,5%.

I és que els experts consultats asseguren que les conegudes com a generacions Millenial i Z -nascudes entre la dècada del 1980 i finals del 2000- se senten menys atretes pel consum d’alcohol en comparació als seus predecessors, “i ara busquen quelcom més diferent”. Eren apunta que també hi ha una tendència general a seguir un estil de vida “més saludable, enfocat a la moderació i l’equilibri”.

A l’estat espanyol, els pioners a elaborar vins sense alcohol van ser Família Torres. Des del celler de Pacs del Penedès, el 2004 van començar a treballar en una nova gamma de productes que va sortir al mercat el 2008 sota la marca Natureo. Pel que fa a la tècnica, detalla que treballen amb un sistema similar a la destil·lació al buit, la qual practiquen a baixa temperatura “per evaporar l’alcohol, però preservant totes les característiques de sabors i aromes originals”.

Les DO de Catalunya no donen empara a la moda

Tot i l’èxit, els vins sense alcohol no tenen ara per ara empara de les Denominacions d’Origen (DO).  El cap de servei d’Enologia de l’INCAVI, Xoán Elorduy, recorda que totes les DO marquen les característiques mínimes que ha de tenir un vi perquè pugui ser certificat, i de moment totes fixen una graduació superior al 9%. Elorduy admet que les ampolles desalcoholitzades “tenen un origen basat en el vi” i diu que l’INCAVI estarà amatent a l’evolució que pugui tenir aquest producte.

El cava sense alcohol, ara inviable

On no és factible fer la desalcoholització és al cava. L’elaboració amb mètode tradicional amb què es basa la DO Cava -regulada per la UE- implica una primera fermentació a les botes i una segona fermentació dins l’ampolla, la qual incrementa la graduació de l’escumós final.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12