El mal temps viscut ahir a la demarcació de Lleida va cobrar especial protagonisme a les comarques del Segrià i de l’Alta Ribagorça. Les dues zones van suposar el 86,84% de totes les trucades rebudes pel 112 relacionades amb el temporal succeït durant la tarda d’aquest dissabte (56,58% al Segrià i 30,26% a l’Alta Ribagorça). Aquests percentatges es tradueixen en 66 trucades telefòniques (43 i 23, respectivament).
A la capital del Segrià la imatge principal era la dels arbres caiguts a diferents vies de Lleida, com van ser el carrer Arquitecte Capmany, la partida de la Caparrella on uns pins van ser arrencats per les ventades o l’avinguda Alcalde Rovira Roure. També es va inundar una nau a la partida de la Mariola i un tram del carrer de l’Onze de Setembre. Molts cotxes de Lleida es van veure malmesos per les branques caigudes dels arbres per les tempestes com al carrer d’Ignasi Bastús o al carrer del Corregidor Escofet. A la partida d’Empresseguera van caure uns pals de telefonia segons avisaven des de Bombers.
Un altre municipi del Segrià greument perjudicat pel mal temps d’ahir va ser Alcarràs. Una nau industrial situada al Polígon del Revés va acabar amb la façana completament. El sostre d’uralita que la cobria també es va veure destrossat. Tres naus més del polígon es van veure afectades, però no al mateix grau de dany material. A Alcarràs també hi va haver una fuita d’aigua provinent d’un magatzem, tot i que no hagués anat a més.
A l’Alta Ribagorça les zones més afectades van ser la Vall de Boí i el Pont de Suert. Pel que fa a la primera, es van haver de tallar els accessos de la L-500 en ambdós sentits per la impracticabilitat de la conducció a la carretera per culpa de l’aigua i de les roques despreses per aquesta. Així doncs, a les 16.45 hores els Bombers van procedir a dur a terme l’acció i col·locar panells informatius al túnel de Vielha. Entre els accessos afectats hi havia el de Sarroqueta on, precisament, hi va haver una trucada d’avís pels baixos d’un edifici que es trobaven inundats.

Pel que fa al Pont de Suert, hi va haver un restaurant on la informació deia que l’aigua arribava fins als turmells. La notícia més destacada, però, es va viure a Llesp, un poble que forma part de la capital de l’Alta Ribagorça. A un pla de la localitat un campament d’estiu format per 70 nens d’entre set i 17 anys -més els monitors- va haver de ser rescatat quan es trobaven en tendes de campanya. Els taxis de la zona van haver de traslladar els nens del Campament Pintor Viladrich de Fraga des de Llesp fins al Pont de Suert, on han passat la nit a l’institut d’educació secundària del municipi. La Creu Roja va col·laborar amb mantes i aigua i l’Ajuntament amb entrepans per sopar.
A Castilló de Tor, un altre poble pertanyent al Pont de Suert, dos càmpings van haver de ser desallotjats pel mal temporal. Altre cop, els taxis de la zona van ser els encarregats de traslladar els afectats.
Els Bombers van haver d’actuar també a Seròs, on el conductor d’un turisme es va quedar atrapat a aquest a l’LP-7041. Quan els membres del cos van arribar al lloc dels fets van assistir l’afectat i el van ajudar a sortir.
A Àger i Camarasa les branques i els arbres van malmetre la C-12 i la C-13, respectivament, igual que a l’N-240. A Torrefarrera uns pàrquings van quedar inundats, mentre que a Aitona va passar el mateix amb els baixos d’un edifici. Un altre fet rellevant es va produir a Agramunt quan el sostre d’un edifici s’estava desprenent a causa del vent. A Os de Balaguer la pluja va deixar inutilitzables les piscines i va inundar els baixos d’un edifici.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’estació d’Alcarràs va registrar una precipitació acumulada de 26,6 litres per metre quadrat, mentre que a l’estació de Boí se’n va registrar una de 61. A la Pobla de Segur, la precipitació acumulada va ser de 51 litres per metre quadrat. Una altra de les comarques afectades va ser la Noguera, amb 38 litres per metre quadrat a Os de Balaguer. Les ràfegues de vent van arribar als 90 quilòmetres per hora en alguns indrets com l’Alt Urgell.
La pedra i el vent malmeten els arbres fruiters del Baix Segrià
El temporal que va sacsejar ahir la demarcació de Lleida va afectar, com es podia esperar, també els arbres fruiters de la zona. Així ho demostrava Pere Roqué, president de l’ADV Terres de Ponent i de l’Associació Agrària de Joves Agricultors, a aquest diari. Lleida, a part de les tempestes i de les ràfegues de vent, va viure una situació de pedra i calamarsa, la qual es va concentrar, sobretot, al Baix Segrià, l’Horta de Lleida i Alcarràs.
D’aquest mode, els presseguers, els arbres de nectarines i altres fruiters d’estiu van veure com la collita que en breu havia de ser recol·lectada acabava malmesa. Mentre que en algunes zones la pedra va tenir un impacte menor i la mesura d’aquestes era de calamarsa, en altres indrets la pedra arribava a mesurar igual que una avellana.
Algunes de les localitats del Baix Segrià més afectades podrien ser Aitona i Soses, mentre que a l’Horta de Lleida les partides més danyades serien Butsènit, Rufea i Vallcalent. Roqué va fer saber a aquest diari que ja havien informat de la situació a la Paeria, a la Diputació de Lleida, a la Subdelegació del Govern a la ciutat i també a la Generalitat, mostrant-se satisfet per la col·laboració.
