Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Retaule de Sant Ermengol clou aquest dimarts els cinc dies de representació al claustre de la Catedral de la Seu

ARTICLES - ZONA 2

Les representacions del Retaule de Sant Ermengol que, des del passat divendres, es duen a terme al claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell acaben aquest dimarts després que l’organització hagi apostat per reduir-ne de vuit a cinc el nombre de funcions per “optimitzar” els recursos. A l’espectacle hi participen una setantena d’actors i tècnics amateurs, els quals narren la vida i els fets més destacats del bisbe i també expliquen el context polític i social del segle XI. La voluntat ha estat la d’intentar concentrar una xifra similar a la del públic que havia assistit a les darreres edicions, amb la novetat que enguany s’ha programat durant cinc dies, del 3 al 7 d’agost. L’objectiu principal és que les persones que s’impliquen en l’obra no hagin d’estar tantes hores disponibles, a més de disminuir les despeses que comporta el muntatge.
El claustre de la Catedral de Santa Maria ha reviscut per uns dies els primers anys del segle XI a través de les representacions del Retaule de Sant Ermengol, les quals es van dur a terme per primer cop fa 61 anys. Enguany són una setantena de persones, entre actors i tècnics amateurs, les encarregades d’explicar la vida i els fets d’aquest bisbe de la Seu d’Urgell, des de poc abans del canvi de mil·lenni fins a la seva mort, el 1035.
A l’espectacle original de música, llum i color d’Esteve Albert i Cosp s’han integrat en les darreres edicions noves escenes dedicades al context polític i social de l’època i a la figura del comte d’Urgell. Actualment, el muntatge està format per onze quadres i, des de l’any passat, la direcció artística va a càrrec de Xavier Piguillem, que ha definit al bisbe Ermengol com a “home polifacètic” perquè considera que a banda de la seva funció religiosa es va implicar d’altres qüestions com ara les conquestes als sarraïns o en tirar endavant diverses obres de caire civil, entre d’altres.
La representació, que es va dur a terme per primer cop al 1957, es va recuperar al 2004 després d’uns anys d’aturada. Enguany, però, l’organització ha apostat per “optimitzar” els recursos i ha decidit reduir de vuit a cinc el nombre de funcions, amb la idea que el públic assistent es mantingui en línies similars al d’edicions anteriors. El president del Patronat del Retaule de Sant Ermengol, Jesús Galindo, ha dit que, d’aquesta manera, les persones que s’encarreguen de dur a terme l’espectacle no han de dedicar-hi tants dies i que, a més, les despeses disminueixen.
A la representació del Retaule hi ha encara dos persones que hi van participar a la primera edició, tot i que una part dels actors s’ha anat incorporant en els darrers anys, amb la qual cosa l’espectacle s’ha “rejovenit” i està consolidat de cara a un futur, segons ha explicat Galindo. A banda d’escenes emblemàtiques com ara la de l’Enterrament o la del Miracle de la pluja, el muntatge integra el Cant de la Sibil·la en directe, el qual va a càrrec de la soprano Laura de Castellet.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8