L’històric i centenari restaurant Cal Nenet, situat a la partida de Butsènit, s’ha vist obligat a abaixar la persiana després de 115 anys en funcionament per la falta de relleu generacional i la manca de persones interessades en el traspàs. El local va tancar portes el passat diumenge 14 d’abril, oferint el seu últim dinar als comensals. “Va ser el servei més dur”, recorda Gerard Pelegrí, que regentava actualment el restaurant juntament amb la germana i la seva mare i en el qual han treballat cinc generacions diferents.
Pelegrí admet que ha estat un final agredolç i que tant ell com la seva germana, finalment, han decidit prioritzar les seves carreres professionals per sobre del negoci familiar. Pelegrí admet que prendre la decisió del tancament no ha estat gens fàcil i en aquest sentit comenta que una de les coses més dures és el fet de poder sentir que “falles a la família i a cinc generacions que hi ha darrere”, tot i que també valora que no tenien cap altra sortida. “Fins ara combinàvem treballar de dilluns a divendres a fora i els caps de setmana al restaurant. Teníem en ment buscar una sortida perquè evidentment no podíem continuar amb les dues feines”.
El passat diumenge, el dia en què van oferir els últims plats, Pelegrí va sentir emocions contradictòries. Per una banda, alegria i satisfacció “pels detalls i l’estima que ens van fer els clients”, alguns dels quals els van fer regals i els van portar fotografies de fa molts anys, i per l’altra, “molt tristos perquè posàvem punt final a una etapa molt llarga”.
Malgrat que es van mostrar dolguts, als clients no els va agafar per sorpresa el tancament, ja que eren coneixedors de la situació que vivia el negoci i del fet que estaven buscant compradors, malgrat que després de dos anys no han trobat ningú a qui poder traspassar el restaurant. Pelegrí ho atribueix a diversos factors, entre ells l’àmplia oferta que hi ha del sector de l’hostaleria a la zona de Lleida, però també a què es tracta d’un negoci “molt enfocat” als caps de setmana i a les dimensions del negoci. “Hi ha hagut gent que estava interessada, però s’ha fet endarrere perquè és un restaurant una mica gran i pel volum de feina”, detalla Pelegrí.
HISTÒRIA DEL NEGOCI
El restaurant Cal Nenet va obrir les portes l’any 1910 i ho va fer com a bar fins que l’any 1969 va fer la transició cap a restaurant a mesura que es va anar fent relleu generacional. “Els padrins de la meva padrina van obrir-lo com a bar del poble i a poc a poc van anar servint menjars”, explica Pelegrí. Cal Nenet era conegut, sobretot, pels seus caragols a la llauna, però també per la carn a la brasa i els calçots.