El productor Lluís Miñarro ha participat avui en la tercera jornada del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema, on ha presentat la pel·lícula rodada en italià Els morts romanen amb la boca oberta, dirigida per Fabrizio Ferraro. El llargmetratge, que va formar part de la selecció del Festival Internacional de cinema de Roma, s’ambienta en el 1944 i segueix la fugida a través de les muntanyes d’un grup de partisans italians. A la projecció a Screenbox ha assistit alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió de Catalunya, que ha participat en el col·loqui posterior amb Lluís Miñarro, conduït per Òscar Sánchez.
També hi ha hagut col·loqui en la projecció del documental ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, sobre el dia a dia de persones trans, que ha comptat amb la presència dels co-directors Belén López i Toni Torbellino. La sessió ha tingut lloc al Rectorat de la Universitat de Lleida i ha estat presentada per la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.
La jornada de divendres ha començat a Ilerna, on s’han projectat els curts d’alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) de Lleida: A través de mí, de Berta Saura; Caedes, de Mireia Garcia i Jesús P. Moreno; Caníbal, de J.P. Moreno, i Por naturaleza, de Xavier Sanfeliu.
La programació d’aquesta tarda continua a Screenbox, a les 16 h, amb una sessió de curts documentals: Cómo construir una casa, Les més grans, Dear Michael, Carmen: sin miedo a la libertad i Petit Sahara.
A les 21.30 h, es projectarà el llarg de ficció Teoria dels Cossos, òpera prima de Joan Ramon Armadàs que protagonitzen Miquel Sitjar, Ivana Miño i Mercè Rovira. Les dos actrius assistiran a la sessió juntament amb el director del film, una comèdia romàntica on dos joves es coneixen en un acte de l’Any Ferrater i, ràpidament, senten una atracció que va més enllà de la seva feina relacionada amb la literatura.
Projeccions de dissabte
Pel que fa a dissabte, la programació començarà amb una projecció de curtmetratges a Screenbox, a les 10.15 h: Partículas sin masa (del lleidatà Joel Munu); Iago i Tristán (de Miguel Ibáñez); París 70 (de Dani Freixas); Anhel del Llum (de la lleidatana Alba Cros); Quiet (d’Héctor Romance) i Sushi (d’Iván Morales).
A les 10.30 h, a Ilerna, es presentaran els curts que opten al premi Som Secundària: Arrels, Real, Atrapado i Toc Toc, de l’IES La Caparrella; La noia de colors, Puc canviar i Sola tú y yo, de l’IES Josep Lladonosa, i Institut, de l’IES La Serra de Mollerussa. En acabar, es lliurarà el premi al treball guanyador.
A les 12.30 h, es podrà veure a Screenbox el llarg documental Maria i la pel·lícula oblidada, el nou projecte de les realitzadores mallorquines Núria Abad i Marta Hierro, sobre la recent descoberta d’un curtmetratge, Mallorca, signat per María Forteza, que podria ser el primer treball cinematogràfic dirigit per una dona a Espanya.
La resta de les sessions del dia tindran lloc a Screenbox. A les 16 h, el documental Pantalles Buides, del director mallorquí Miguel Eek, sobre les sales de cinema de Mallorca i el seu passat, present i futur.
A les 18 h serà el torn d’Alteritats, d’Alba Cros i Nora Haddad, documental dedicat a parelles lesbianes recentment distingit per la revista Time Out.
La jornada acabarà amb la projecció de dos llargs de ficció. A les 20.30 h, es podrà veure Quest, d’Antonina Obrador, protagonitzat per Eric Auquer. I a les 22 h, la preestrena d’Un Amor, d’Isabel Coixet.
Repòquer de directores
El Festival de l’Audiovisual comptarà amb la presència de cinc directores aquest dissabte, que prendran part en els col·loquis que acompanyaran les diferents projeccions.
Les convidades són: la directora de Quest, Antonina Obradror; les directores d’Alteritats, Alba Cros i Nora Haddad, i les autores de Maria i la pel·lícula oblidada, Marta Hierro i Núria Abad.
Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida–Institut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s’hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.