El preu del cafè i del cacau ha experimentat un increment exponencial en els últims anys, concretament un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i d’enguany, segons recull l’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Un augment que contrasta amb la dècada anterior, en què el valor pràcticament es va mantenir i només es va encarir un 4,75%. Els efectes del canvi climàtic, la gran indústria i la creixent demanda dels països asiàtics són algunes de les causes que expliquen la pujada d’aquests productes.
Els gremis del Cafè de Catalunya i de Pastisseria de Barcelona han apuntat com a solució la reducció dels marges de beneficis, encara que han reconegut que cal apujar el preu final al consumidor. Les tempestes i els episodis intensos de calor a Ghana i Costa d’Ivori, els dos països africans que concentren més de la meitat de la producció mundial de cacau, en l’últim any i mig han estat una de les raons de la sobtada pujada del preu. El gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Olivier Fernández, ha detallat que en els dos últims anys el preu del cacau s’ha multiplicat pràcticament per sis, fins a situar-se al voltant de 12 euros el quilogram. El gerent del gremi ha explicat que una altra de les afectacions de l’increment d’aquesta llavor incideix en la mantega de cacau, “un ingredient indispensable” per elaborar mones i bombons, entre d’altres.
Per tot plegat, Fernández ha admès que l’import també ha de repercutir en el client. Tot i això, ha pronosticat que “ben aviat” s’abaixi o es moderi el preu de cara al juny, quan està previst que hi hagi una millor collita que la de novembre. Alhora, ha dit que espera que aquesta situació s’allargui en el futur.
El president del Gremi del Cafè de Catalunya i conseller delegat de Cafès Bou, Carlos Gotor, ha assenyalat que “la demanda de cafè està pujant, sobretot als països asiàtics i principalment a Turquia, l’Iran i la Xina (…), això genera una pressió sobre l’oferta”, ha reconegut Gotor, que també ha apuntat al dèficit de producció de cafè. “Es tracta d’un producte agrícola i, per tant, els factors meteorològics afecten i molt. La sequera ha estat molt greu en els darrers tres i quatre anys al Brasil i al Vietnam, que són els dos principals països productors de cafè del món”, recalca Gotor.