Les comarques de Lleida han donat el tret de sortida a la campanya de collita de l’ametlla amb la previsió d’assolir produccions “altes” i bons calibres en la majoria de les varietats dels camps de regadiu, segons ha apuntat el responsable de fruita seca de JARC, Xavier Cullerés. A l’altra cara de la moneda hi ha les finques de secà, que encara arrosseguen els efectes de la sequera amb arbres morts que no s’acaben replantant.
Pel que fa al preu de l’ametlla, s’ha recuperat respecte a la campanya passada i actualment se situa sobre els quatre euros. Segons l’informe del Departament d’Acció Climàtica del mes de juny, la previsió de collita d’ametlla a Lleida se situa sobre les 24.000 tones, unes 6.570 més que l’any passat.
Sense incidències climàtiques ni afectacions pel fred o la calor, la campanya de collita d’ametlla en finques de regadiu ha començat a les comarques de Lleida amb la previsió que totes les varietats, excepte la Vairo, assoleixin bones produccions i calibres. “Enguany l’ametlla s’ha desenvolupat bé”, apunta Cullerés.
Per contra, a les zones on els pagesos no tenen la possibilitat de regar encara pateixen una sequera “important” i Cullerés considera que cultius d’aquest tipus seran “testimonials” si el pagès no inverteix en instal·lacions de reg. “Cada any les finques arriben més apurades, els arbres es moren i la gent no els replanta”, ha explicat el responsable de fruita seca de JARC.
D’altra banda, la campanya ha arrencat amb preus que se situen sobre els quatre euros, un més que l’any passat i la quantitat mínima per cobrir les despeses. Per això, destaca Cullerés, “si la producció és la que toca, estaríem per damunt dels costos”.
Els pagesos han començat la collita amb varietats primerenques com la Vairo, que enguany no té una gran producció. Posteriorment, el sector treballarà sobre altres varietats com la Constantí, amb un índex de producció més alt.
L’aposta per l’ametlla, en augment
Durant els darrers anys, la tendència de pagesos que han apostat per canviar cultius de fruita de pinyol pels ametllers ha augmentat. “L’ametlla necessita poca mà d’obra”, ha explicat Cullerés, qui també ha apuntat que mentre que en una explotació de fruita de pinyol d’unes 20 hectàrees es necessiten entre 10 i 15 persones per collir, esporgar i aclarir, en el cas del cultiu de fruita seca aquestes tasques estan mecanitzades. “Una sola persona ho pot assolir tranquil·lament i li sobra temps”, diu Cullerés.