El Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l’Associació Leader de Ponent han posat en marxa el curs “Ajudant de forner” per assegurar el relleu generacional als forns de pa. Segons dades de Desenvolupament Local, en deu anys s’han tancat 12 establiments, i avui en funcionen 18. Set més es troben en risc: quatre a punt de traspàs i tres amb propietaris en edat de jubilació. Dels 16 municipis de la comarca, cinc no disposen de forn. La formació començarà al setembre de 2025 a l’aula “Pa de Ronyó” de Torregrossa, amb una durada de 80 hores. Serà gratuïta per a les persones seleccionades i inclourà continguts de fleca i brioixeria artesana, amb especial atenció a tècniques tradicionals i a la producció vinculada a l’economia de proximitat. Les sessions es faran els dissabtes de 9:00 a 13:00 hores, amb suport del Gremi de Forners de la Província de Lleida, que emetrà un certificat oficial. Entre els projectes pilot destaca el de Cal Celestino, al Palau d’Anglesola, on dues persones del curs participaran en la creació d’un nou forn dins una casa municipal cedida per a aquest ús. La iniciativa vol generar activitat econòmica, atraure població i combatre el despoblament rural. El president del Consell Comarcal, Carles Palau, va remarcar que el forn de pa és un servei bàsic i que els tancaments constitueixen un problema per a molts pobles. La campanya de difusió es fa amb el lema “Busquem els forners del futur”. El projecte està finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.














