L’economia catalana va créixer un 0,1% entre juliol i setembre en comparació amb el trimestre anterior, segons les dades avançades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Així, en el tercer trimestre de l’any el PIB català, l’indicador que mesura l’activitat econòmica, va moderar el creixement i va augmentar tres dècimes menys que en el segon trimestre. En comparació amb l’any passat, l’economia va créixer un 2,1%, una taxa idèntica a la del trimestre anterior. Tots els sectors van augmentar l’activitat excepte l’agricultura, que va disminuir un 8,2%. En termes intertrimestrals, el creixement de l’economia catalana es va situar dues dècimes per sota de l’indicador estatal (0,3%) i va ser igual al registrat a la UE-27 (0,1%).
L’indicador que ha publicat aquest divendres l’Idescat constata que l’activitat econòmica s’ha anat refredant a mesura que ha avançat l’any. Tot i que el PIB va augmentar entre juliol i setembre en termes intertrimestrals, el creixement del 0,1% va ser molt inferior al de principis d’any, quan l’indicador va situar-se en l’1,4% i també es va situar per sota de la dada del segon trimestre (0,4%).
En un comunicat, el Govern ha destacat l’evolució “positiva” de l’indicador, tenint en compte el context de feblesa de les economies de la zona euro, la forta pujada dels tipus d’interès i la persistència de la inflació. Així mateix, ha advertit que la conjuntura econòmica segueix amb “riscos importants” pels efectes de la política monetària, la feblesa de l’entorn internacional i les tensions geopolítiques, que s’agreugen amb la guerra a l’Orient Mitjà.
La variació en comparació amb el tercer trimestre del 2022 ha estat del 2,1%, igual que en el segon trimestre, i nou dècimes per sota del registre publicat entre gener i març (3,2%).
Puja l’activitat en els serveis, la construcció i la indústria, però cau l’agricultura
Per sectors, destaca el creixement interanual del 2,9% dels serveis, dues dècimes més que el trimestre anterior, gràcies al dinamisme del comerç al detall, la venda de vehicles de motor, els serveis informàtics, l’arquitectura i els serveis jurídics, segons l’Idescat. En un comunicat, el Departament d’Economia ha destacat la “resiliència” dels serveis.
Al seu torn, la indústria va créixer un 1,3% interanual, tres dècimes més que entre abril i juny. La nota del Govern ha avançat que l’evolució és “molt desigual” per branques, amb un comportament favorable en el sector farmacèutic i en el transport, i una tendència negativa en la indústria tèxtil i la del paper. La construcció, tot i augmentar un 3,6%, va moderar una dècima el seu creixement respecte de la publicació anterior. En canvi, l’agricultura va registrar una davallada del 8,2% en comparació amb l’any passat, sobretot perjudicada per la sequera, i ja encadena vuit trimestres empitjorant els registres.
Les dades publicades per l’Idescat aquest divendres són un avançament i s’han de confirmar més endavant, un cop coneguts tots els indicadors.