Lleida acull del 17 al 21 d’octubre la 9a edició del Som Cinema, el Festival de l’Audiovisual Català que és l’únic dedicat a produccions joves i independents realitzades en els Països catalans. La mostra projectarà 6 llargmetratges, 7 llargs documentals, 5 curts documentals i 12 curts de ficció; un total de 30 produccions que representen un sector cultural emergent, la cinematografia catalana més jove i trencadora sovint lligada a les escoles de cinema del país.
La tinent d’alcalde Montse Parra i la responsable artística de Som Cinema, Judith Vives, han presentat l’edició d’enguany del Som Cinema que tindrà lloc al Teatre de l’Escorxador, al Rectorat de la UdL, a l’Aula Magna de l’IEI i al Cafè del Teatre de l’Escorxador.
La sessió inaugural -18 d’octubre a les 20.30 h al Teatre de l’Escorxador- projectarà la pel·lícula “Puta i amada”, una història atrevida que marca el to i la filosofia del festival, donar veu al cinema català “més jove i trencador”. En l’acte s’homenatjarà la redacció de Barcelona de la històrica revista Fotogramas, recentment tancada.
La cloenda -el 21 d’octubre, a les 20 h, al Cafè del Teatre- inclourà la projecció del documental Miquel Porter i Moix: la república de la llibertat i el bon humor, d’Anastasi Rinos. El productor d’aquest treball, Paco Poch (productor de la pel·lícula guardonada amb la darrera Conxa d’Or a Sant Sebastià) serà una de les moltes presències del festival Som Cinema, entre directors i directores i actors i actrius, entre altres.
En la jornada de cloenda es lliuraran els guardons al Millor Llargmetratge IV Premi Arts Audiovisuals IEI 2018; al Millor documental llarg i documental curt Premi Grup Segre, i el premi al Millor curtmetratge que atorga el Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya.
Seccions oficials
La secció oficial de Som Cinema presentarà 6 llargmetratges:
– Puta y Amada, produïda i dirigida per Marc Ferrer.
– Quiero lo eterno, dirigida per Miguel Angel Blanca.
– M’esperaràs?, dirigida per Carles Alberola
– Framed, de Marc Martínez Jordà. Pel·lícula de terror.
– Jo la busco, de Sara Gutiérrez.
– Quiero lo eterno, de Andrea Jaurrieta.
Judith Vives ha destacat la creixent producció catalana en el gènere documental que es recolza fortament en les escoles de cinema existents a Catalunya. Els títols que es podran veure a Lleida són Drácula de Denise Castro, Judas, Els subversius, Hayati (mi vida), Lo que diran, El periple i Eugenio, pel que fa a llargs. Els curts documentals són: El somni efímer, La ciutat interior, The times and tales of two Beiruts, Primer Estrat, i Ciutat i Selva.
La secció oficial dels curtmetratges inclourà la projecció de: Evil, L’entrevista, Match!, Tomorrow, Cuanto. Más allá del ahorro, El escarabajo al final de la calle, RIP, Compatible, La Estación, Extraña, Xisca i Silencio, por favor.
Film Market, porta oberta a la distribució
Som Cinema, en col·laboració amb el CECAAC (Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya), organitza un FilmMarket per oferir vies de distribució i canals de difusió a pel·lícules que es presenten al festival.
Les sessions de treball, que es realitzaran a petició dels interessats, tindran lloc el dissabte dia 20 d’octubre, a partir de les 12 h, al Magical Media.
Cinema i dones
Som Cinema organitza una taula rodona -dissabte 20 d’octubre a les 11 h al Magical Media- per tractar sobre la dona en el cinema. Les participants seran Alba Cros, directora i guionista; Inés Granell, directora del Festival de Cinema de Menorca; Elena Martín, actriu i directora, i Gemma Castell, actriu.
La sessió la moderarà Judith Vives, periodista freelance, consultora de comunicació i assessora artística de Som Cinema.
Som Secundària. Sembrant nous valors
La mostra Som Cinema aposta per impulsar el talent jove més enllà de les seccions oficials. La programació inclou les projeccions dels treballs guardonats -curtmetratges- en la dotzena edició dels Premis Llanterna Digital.
El dimecres 17 d’octubre, a les 19 h, al Cafè del Teatre, es presentarà el projecte Som Secundària, que neix amb l’objectiu de ser un espai on els adolescents puguin expressar-se a través de l’audiovisual.
Una altra de les activitats paral·leles al servei del món professional que assisteixi al Som Cinema serà una visita al Magical Media.
Jurats
El jurat de llargmetratges i curtmetratges d’enguany l’integren els cineastes Alejo Levis i Alba Cros i la directora del Festival de Cinema de Menorca, Inés Granell.
Pel que fa als documentals, el jurat el composen el director del Festival de Cinema Rural Mostremp, el periodista i escriptor Enric Pinyol i Marta Serra, llicenciada en Antropologia Social i Cultura i Filosofia i professora de secundària.
Fotografia: Paco Rodríguez de la Paz (Colman)