El Pallars Jussà i més especialment la Conca de Tremp pot presumir de mantenir viva una de les receptes més autòctones i arrelades a la terra: el mostillo. És un plat elaborat amb el most del raïm, farina i nous. La recepta ha passat de generació a generació fins a arribar als nostres dies. Casa Badia de Tremp durant l’època de verema en fa més de 100 litres per donar resposta a la demanda dels veïns del Pallars. El Jaume Badia ha explicat que segueix la recepta ancestral que sempre ha vist fer a casa i ha afegit que és un dels plats més típics de la cuina pallaresa. A casa Roca de Sant Martí de Barcedana és el plat estrella de la tardor i mai falta a la carta del restaurant. Tot, amb l’objectiu de no deixar desaparèixer un plat únic.
Jaume Badia, de Badia Xarcuters, ha explicat que hi ha petites variacions en la recepta, però que ell a casa mai l’ha deixat de fer i sempre seguint la de la seva padrina. En un moment determinat va apostar per comercialitzar el mostillo i el temps li ha donat la raó. Cada any en fa uns 100 litres i aquest any l’ha esgotat abans del previst i ha optat per modificar la recepta i fer mostillo de codony que el presentarà coincidint amb la Fira del Codony que se celebra a Tremp l’1 de novembre.
Badia ha recordat que el Pallars Jussà és una comarca productora de vi i que fa uns anys a cada casa de pagès es feia el mostillo amb el primer raig del raïm.
Jaume Badia no té constància que hi hagi ningú més que comercialitzi mostillo a Catalunya i ha dit que ell ho fa perquè no desaparegui aquesta tradició tan arrelada a la terra i com a reconeixement als nostres avantpassats que l’han conservat des de temps immemorials. Quan comença la verema hi ha “molta gent que coneix el mostillo i l’espera”, però acostuma a ser gent gran que n’ha vist fer a casa o ja l’han provat de petits. Per donar a conèixer aquest producte a la botiga fan degustacions perquè la gent el conegui i no acabi desapareixent aquest producte. Badia es mostra “preocupat” pel futur d’aquest plat. Una llum d’esperança és la Fira del mostillo de Llimiana que se celebra al mes d’octubre i compta amb tallers i degustacions d’aquest plat.
La mestressa de casa Roca de Sant Martí de Barcedana, Mònica Tomàs, explica que és originària de Conques, al Pallars Jussà, on a casa sempre ha vist fer mostillo. A Sant Martí també, per tant, ha explicat que la recepta pot canviar una mica, depèn si agrada més dolç posar-hi més sucre o mel, però la base és la mateixa a totes les zones on es feia vi.
Tomàs ha explicat que és un plat de temporada que sempre li agrada tenir-lo a la carta del restaurant per la gent de la zona i perquè la gent que els visita i el desconeixen el puguin provar. Però destaca el valor de ser un plat que feien els nostres avantpassats que vol continuar conservant. Seguir elaborant-lo és un reconeixement cap a totes aquelles mestresses de casa que l’han fet fins ara, ha dit Tomàs.