L’Ajuntament de Lleida va celebrar ahir un acte d’homenatge i record a les víctimes i supervivents dels bombardejos del 2 de novembre de 1937 per part nou avions Savoia-Marchetti 79 de l’aviació feixista italiana durant la Guerra Civil i que va provocar 218 morts, entre ells els infants i professors del Liceu Escolar. L’acte, celebrat davant de l’escultura ‘Dignitat, memòria i vida’ va comptar amb la presència de Jordi Quilez i Manuel Sampedro, exalumnes i supervivents del bombardeig, i de familiars d’altres víctimes de l’atac, que ja han traspassat, com la filla de Josep Piró, familiars de Frederic Godàs i Victorina Vila, fundadors del Liceu Escolar, i un nebot de Ramon Ortín.
Un dels supervivents dels atacs, deia que “el món s’ha tornat boig per la quantitat de guerres que hi ha; el que necessita el món és pau, a les guerres només hi ha desgràcies” i recordava als infants que “siguin conscients i no tinguin enemistats que condueixin a actes violents”.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va dir que “el 2 de novembre és un dels dies més emotius per a la ciutat” i afegia que “volem incidir en el missatge de pau universal, concòrdia i diàleg, adreçat especialment als més joves”.
L’homenatge va incloure una ofrena floral, el relat històric de l’historiador Oriol Bosch i la participació de la companyia de Teatre La Màxima de la Fundació Privada Ilersis, sota la direcció artística de Jaume Belló i Mireia Freixas; a més, Laura Baraut, alumna de viola del Conservatori Municipal de Música de Lleida, que va interpretar ‘El cant dels Ocells’.