Són moltes les persones que amb l’arribada de la calor i el bon temps surten al medi natural per fer excursions. Paral·lelament, cal indicar també que estem immersos en una de les èpoques de l’any on els efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat fan més actuacions. Així ho demostren les dades facilitades a LA MAÑANA pel propi cos, ja que des de l’1 de gener fins al 30 de juny els efectius van dur a terme un total de 114 actuacions al medi natural, entre les quals destaquen 15 recerques de persones perdudes o desaparegudes, set salvaments en el medi fluvial i 92 rescats de muntanya.
Així mateix, s’ha d’assenyalar que el Pallars Sobirà és la comarca on més actuacions s’han dut a terme fins a la citada data, amb 31, seguida de la Noguera (22), el Pallars Jussà (17), l’Alt Urgell (16), l’Alta Ribagorça (13), el Solsonès (6), el Segrià (5), la Segarra (2) i l’Urgell (2). A més, també cal destacar que la Vall de Boí va ser la zona on més es van fer, amb 11, i la segueixen l’Alt Àneu (10), Espot (8), Camarasa (8), Àger (7) i Sant Esteve de la Sarga (6).
Pel que fa a les xifres de tot Catalunya, des del gener fins a l’últim de juny en tot el territori català es van fer 787 actuacions, concentrant-se la major part d’elles el març (155) i en el mes passat (152). A més, l’any passat, des de l’1 de gener fins al 20 de juliol, segons les dades facilitades, va haver-hi 1.144 actuacions, mentre que durant tot el 2022 es van produir 1.857 i el 2021, 1.954.
En aquest sentit, l’oficial del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, Rafel Esteban, va explicar que “la xifra de rescats es va mantenint des dels darrers anys” i, tot i semblar un número elevat, va reconèixer que “no és nombre alarmant tenint en compte l’elevat nombre de persones que diàriament van a la muntanya a fer activitats diverses i que són sinònim de salut”. De fet, va argumentar que “tot i que sempre es poden produir accidents fortuïts i que hi ha un percentatge petit de persones irresponsables que no prenen cap mena de mesura, la major part de la gent és conscient i sap que quins són els seus objectius assumibles”. Malgrat tot, va remarcar que “encara hi ha marge de millora pel que fa a la reducció d’aquesta xifra”.
Alhora, també va indicar “la demarcació de Lleida té unes característiques molt particulars donada la seva orografia”, raó per la qual “la major part de les actuacions es concentren al Pirineu i al Prepirineu, ja que hi ha excursionistes, escaladors, parapentistes i persones que van a buscar bolets, entre altres. En canvi, a la Plana de Lleida la tipologia de rescats varia”, va matissar.
Així, van manifestar que “és important que tothom ha de conèixer la muntanya i quins són els seus límits. Les activitats que es planifiquen s’han d’adaptar a les capacitats que es tenen”. A més, va assenyalar que “també es molt important tenir una preparació prèvia, aprendre a utilitzar la cartografia i portar un equipament mínim adequat amb aigua suficient, roba davant de possibles canvis de temps, menjar i gorra pel sol”. I va concloure dient que “s’ha de tenir molt respecte a la muntanya i al medi natural, i no sobrevalorar les nostres capacitats”.