El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) col·locarà collarets radiotransmissors a uns 200 conills a Lleida per conèixer la supervivència d’aquests animals davant de diferents mètodes de control per lluitar contra aquesta plaga, en una iniciativa que compta amb la col·laboració del Departament d’Agricultura. “Marcarem animals amb emissors per identificar la supervivència que tenen en diferents situacions de control poblacional”, va explicar Rafael Villafuerte, un dels investigadors del projecte en què participa també l’investigador Miguel Delibes.
Tots dos van participar ahir a l’Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega en una jornada de treball amb el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, per aplicar mètodes científics davant del repte de la sobrepoblació de conills a Lleida. “Necessitem sumar totes les eines i recursos al nostre abast per fer front a un problema que afecta directament el sector primari, que és qui ens omple el rebost cada setmana. La ciència ha de ser, en aquest sentit, un els nostres pilars a partir del qual puguem abordar estratègies efectives per reduir dràsticament la presència del conill a les comarques de Lleida”, va exposar el conseller d’Agricultura.
Els científics Villafuerte i Dlibes van explicar durant la jornada l’índex de Cooke que permet calcular aquestes densitats en una àrea aproximada de 2 a 3 hectàrees a través d’una observació d’uns 15 minuts. Segons els resultats obtinguts, aquest índex permet saber a través d’una escala del 0 al 5 l’abundància de conill que hi ha a la zona examinada. “Necessitem tenir una radiografia del territori per poder prioritzar les actuacions sobre el terreny i actuar de forma solvent en aquells punts més crítics per evitar que el problema es vagi fent més gran, com ha estat passant des de fa anys”.
Durant els mesos de gener i febrer s’han dut a terme 13.797 captures. En concret, Forestal Catalana ha doblat les captures aquest febrer, que van ser 6.121, i s’ha superat així el rècord del mes de gener, amb 3.644 exemplars capturats. Per la seva banda, el Cos d’Agents Rurals n’ha capturat 4.032 des de principis de 2025. D’altra banda, el vedat de Tàrrega ha capturat uns 60.000 conills en els darrers dos anys. L’Urgell és una de les comarques més afectades.