El Govern de la Generalitat ha decidit impulsar una estratègia per facilitar el retorn dels més de 500.000 catalans que viuen a l’exterior i que volen o es plantegen tornar al país. Segons ha anunciat el mateix president, Pere Aragonès, es tracta d’un pla “transversal” i treballat per tots els departaments de la Generalitat. Aragonès ha explicat que un dels objectius és adreçar-se a tota la generació de joves i de “talent” que arran de al crisi econòmica del 2008 van haver de marxar de Catalunya per buscar oportunitats laborals, i ha remarcat que amb la millora de l’economia catalana ara cal “enfortir” les oportunitats per poder tornar a Catalunya si així ho desitgen.
Retorn del “talent”
Un dels objectius d’aquest pla és facilitar el retorn dels catalans que van haver de marxar de Catalunya davant la falta d’oportunitats per culpa de la crisi econòmica. De fet, el mateix Aragonès ha remarcat que es tracta de la seva pròpia generació. Segons ha dit, aquesta legislatura Catalunya “s’ha recuperat de les retallades” i ha destacat que en termes macroeconòmics el país ha recuperat els nivells previs al 2008.
Per tot plegat, ha subratllat que ara que “s’ha deixat la crisi enrere i s’està captant inversions estrangeres” s’ha de treballar perquè, si ho volen, els catalans que van marxar puguin tornar. “Hem de nodrir el país dels professionals formats a Catalunya, que tenen una àmplia experiència internacional i amb la millor de els capacitats per a una inclusió plena, perquè van néixer a Catalunya”, ha explicat.
Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha volgut posar en valor que aquesta és la primera estratègia que es fa específicament per “donar suport” i facilitar el retorn de la “diàspora”. Serret ha garantit que aquesta és una prioritat per al Govern.
Entre les mesures a curt termini que planteja el pla hi ha l’ensenyament de la llengua catalana a infants i adults, la creació d’un espai virtual que sigui un punt de referència per a les persones residents a l’exterior i establir un programa de beques per donar suport a les entitats l’any 2024.
Al marge del retorn de la població catalana a l’exterior, Serret també ha fixat com a prioritat “fer tot el possible” per garantir el dret al vot exterior, i ha recordat que l’any vinent hi torna a haver eleccions, en aquest cas al Parlament Europeu.
Els catalans a l’exterior
Segons el Govern, actualment hi ha mig milió de catalans que resideixen fora i, d’aquests, 367.367 tenen com a adscripció un municipi de Catalunya, amb dades de l’1 de gener del 2023. Un 63,8% són nascuts a l’estranger, un 3,79% en províncies espanyoles i un 32,43% nascuts a Catalunya. Entre les persones nascudes a Catalunya residents a l’exterior, en destaca la “significativa representació” dels menors de 19 anys i dels majors de 85 anys.
L’executiu afirma que a partir del 2014 es va registrar un creixement progressiu de les persones retornades a Catalunya, que l’any 2017 es va estabilitzar al voltant de les 10.000 persones, amb l’excepció dels anys de la pandèmia.