Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El govern espanyol limita els fregits i el sucre a les escoles i la fruita i verdura serà diària

Aprova un reial decret que obligarà els menjadors a servir 5 àpats saludables a la setmana amb almenys una ració de peix i llegums

FOTO_ ACN L’executiu vol implementar models més saludables, sostenibles i reforçar la producció local

ARTICLES - ZONA 2

El govern espanyol ha decidit eliminar les begudes ensucrades dels menjadors escolars, una de les mesures que formen part del reial decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles aprovat ahir. El text té l’objectiu de garantir que se serveixin “cinc àpats saludables a la setmana a tots els centres escolars”, segons va explicar ahir el ministre Pablo Bustinduy. La norma prohibeix servir begudes ensucrades als menjadors dels centres escolars i vendre’n a màquines de ‘vending’ o a les cafeteries dels centres També s’eliminaran les begudes energètiques i els aliments ensucrats, l’anomenada broixeria industrial.

En concret, no es podran vendre productes que superin un contingut màxim de cinc grams de sucres per porció envasada i que incompleixin els criteris recomanats per organismes com l’Organització Mundial de la Salut sobre els límits per a la ingesta de greixos, sucres i sal. El text, elaborat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, també limita els plats precuinats a una ració al mes i les fritures elaborades en el dia un cop a la setmana, tot subratllant que s’han de fer amb oli d’oliva o oli de gira-sol alt oleic.

A més a més, els centres escolars amb menjador hauran de garantir als estudiants un consum diari de fruita i verdura fresca, almenys el 45% de les quals de temporada. Es tracta de fomentar models de menjador més saludables i sostenibles i, alhora, de reforçar la producció local, segons esmenta el text. També es promociona el consum de llegums, en un context en què, segons dades aportades pel Ministeri a partir de la informació de les comunitats autònomes, fins al 14% dels centres escolars incompleix la recomanació de servir llegums almenys un cop a la setmana.

A parer del ministre, el menjador escolar és una eina “fonamental” per “reduir la desigualtat” i “garantir” el dret dels menors a una alimentació de qualitat, així com per “adquirir hàbits nutricionals saludables per a la resta de la seva vida”. Segons estimacions de Consum, hi ha 1.200 menjadors escolars en què mai se serveix peix i la norma obligarà a servir entre una i tres racions de peix a la setmana. També els llegums i els cereals, com ara arròs o pasta integral, hauran d’estar al menú escolar almenys setmanalment. Bustinduy també va recalcar que “amb aquest reial decret s’assegurarà que tots els nens, nenes i adolescents del nostre país tinguin accés cada dia a una alimentació sana, nutritiva i variada als menjadors escolars, amb independència del nivell de renda de les seves famílies”.

En aquest sentit, Bustinduy va recordar que un 46,7% dels alumnes d’entre 6 i 9 anys que pertanyen a famílies amb ingressos inferiors a 18.000 euros anuals tenen “excés de pes” perquè “no es poden permetre consumir més aliments frescos, ni fer esmorzars complets”. I va incidir que amb aquesta llei es busca “reduir les desigualtats en salut” i un model “més sostenible, amb menys envasos i deixalles”, alhora que va recalcar que millors hàbits alimentaris i nutricionals “també té impacte sobre els resultats educatius, formatius i laborals”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12