El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la primera part del pla de resposta i rellançament de 14.100 milions d’euros anunciat pel president espanyol, Pedro Sánchez, davant la crisi dels aranzels. Ho ha fet a través d’un reial decret que crea una línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per valor de 5.000 milions d’euros. També la mobilització de 2.000 milions d’euros més per reforçar la cobertura dels riscs de la internacionalització a través de la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació. Segons la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, és un primer “escut de protecció” a les empreses i als treballadors que es compaginarà amb les mesures que adopti la Comissió Europea.
El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha afirmat que l’executiu vol llançar un missatge de “confiança, unitat i cap fred” davant el “shock” que ha generat la imposició d’uns aranzels “injustificats i arbitraris”. “Ha imposat una tarifa plana del 20% molt per sobre de la Unió Europea, que està al voltant del 5%”, ha dit.
Per això, segons Cuerpo, cal un missatge de “reacció” i de “confiança” per als sectors afectats que es concreta en aquest pla de “protecció” a empreses i treballadors mitjançant la creació d’una “xarxa de seguretat”.
Amb tot, Cuerpo ha apostat per una solució “negociada i acordada”. “Tots som conscients que la relació amb els Estats Units és estratègica i que cal protegir-la i millorar-la, si es pot”, perquè és “el soci més rellevant per a Espanya fora de la Unió Europea i és el principal inversor directe a l’Estat”.
Incorporacions de les aportacions dels grups
Cuerpo ha afirmat que fruit del “diàleg continuat” amb les formacions parlamentàries el govern espanyol ha afegit al decret algunes de les seves propostes. En concret, un article sobre rendició de comptes i de transparència, un reforçament de les mesures d’internacionalització de 220 milions d’euros a través del Fons d’Internacionalització de l’Empresa i mesures de coordinació amb les comunitats autònomes. Amb tot, Cuerpo ha recordat que aquest és el “moment inicial” de les mesures i caldrà fer “un seguiment continuat” per anar “adaptant la nostra resposta”.
De la mà de les comunitats autònomes
Segons Cuerpo, l’executiu vol posar en marxa el pla de resposta de manera “dialogada” amb els agents socials, els sectors afectats, els grups parlamentaris i les comunitats autònomes. Aquest dijous es reunirà amb els consellers del ram en la conferència sectorial per abordar “com s’ha de redimensionar i ajustar” la resposta. “La idea és crear un pla de país que ha de permetre anar adaptant-nos a una situació molt dinàmica”, ha dit.
El PP diu que encara és “insuficient”
El PP sosté que malgrat aquestes incorporacions, el decret encara és “insuficient”. El vicesecretari d’Economia dels populars, Juan Bravo, va mantenir aquest dilluns dues converses telefòniques amb Cuerpo on li va plantejar algunes alternatives. En un primer moment, segons el PP, el ministre va manifestar “algunes dificultats per modificar” el decret que s’ha aprovat, però una hora després va traslladar la seva voluntat d’introduir propostes dels populars al text.
El document que ha passat pel Consell de Ministres, segons el PP, encara fa curt. “Necessitem un pla complet que doni resposta a la situació actual”. En concret, el PP demana modificacions en qüestions relacionades amb la competitivitat, la fiscalitat, el fons que actuarà amb els diners recaptats pels aranzels de la Comissió, i mesures energètiques.
Cuerpo demana el ‘sí’ del PP al Congrés
El ministre d’Economia ha afirmat que espera que el procés de diàleg amb els grups parlamentaris permeti la ratificació del decret al Congrés “no només amb el vot del PP, sinó de la resta de grups parlamentaris”. “Estem en un diàleg obert i constructiu amb tots”, ha afirmat abans de fer un “agraïment” a totes les formacions.
El decret que ha estat aprovat al Consell de Ministres, i que s’haurà de convalidar al Congrés, apunta que els aranzels de Trump tindran un impacte “moderat” a l’economia espanyola pel “pes relatiu del comerç bilateral de mercaderies amb els Estats Units al PIB espanyol”, però admet que l’impacte pot ser important en alguns sectors i territoris que estan “particularment exposats al comerç amb els Estats Units”.
“Moltes de les empreses afectades hauran d’ajustar els seus processos productius a les noves circumstàncies i adaptar la seva cadena de valor”, sosté, i altres “podran experimentar tensions de liquiditat per l’ajustament del comerç internacional”.
Les mesures del decret
En primer lloc, l’executiu crea una línia d’avals a través de l’ICO de 5.000 milions d’euros que estarà activa fins al 30 de juny de 2026. Es dirigiran a empreses exportadores o importadores “exposades significativament al mercat dels Estats Units” amb l’objectiu de “contribuir a pal·liar les tensions de liquiditat generades per la disminució dels ingressos derivada de la imposició de nous aranzels, així com per la realització de projectes de reconversió de les empreses”.
En segon lloc, l’executiu augmenta de 500 a 700 milions d’euros l’import màxim de les operacions del Fons de la Internacionalització de l’Empresa (FEIM) per “contribuir de forma decisiva a donar suport als projectes d’exportació i inversió a l’exterior de les empreses espanyoles afectades” pels aranzels.
En tercer lloc, l’executiu mobilitza 2.000 milions d’euros més per reforçar la cobertura dels riscs de la internacionalització a través de la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE, en les sigles en castellà). Es tracta “d’enfortir la internacionalització de les empreses afectades per l’impacte del shock aranzelari”. A més, el decret eleva el límit de la cobertura que pot donar el CESCE en 6.000 milions per arribar als 15.000 milions d’euros.
La quarta mesura és una modificació perquè el Conveni d’Ajustament Recíproc d’Interessos (CARI), un mecanisme que permet que les empreses es protegeixin davant de canvis de tipus d’interès, es financiï a través del deute públic, i no de l’ICO, per “les possibles pèrdues que es produeixin a conseqüència de l’evolució dels tipus d’interès”.
L’executiu també estableix la possibilitat que les empreses que ho necessitin “puguin disposar d’un termini addicional” fins al 2027 per absorbir a escala comptable les pèrdues de la covid durant els anys 2020 i 2021.