El 9è Festival d’Astronomia presenta un programa d’activitats per commemorar el centenari del naixement de Joan Oró, cèlebre bioquímic lleidatà i gran impulsor del Parc Astronòmic del Montsec, espai que acollirà el gruix d’actes juntament amb la col·legiata de Sant Pere d’Àger de l’11 al 15 d’octubre. El director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas, va detallar ahir que durant els cinc dies del festival, que presenta “el millor programa que ha ofert mai”, el Parc obrirà les seves cúpules per apreciar els cels estrellats i observar-los des d’una perspectiva privilegiada.
La programació serà intergeneracional i comptarà amb actes tant diürns com nocturns per a tots els públics, oferint una experiència en la qual es combinaran ciència i turisme amb activitats adreçades a totes les edats: tallers, experiments, espectacle de contes, visites guiades i concerts, entre d’altres, tot plegat sota l’espectacular cel del Montsec.
Una de les activitats que es faran a la Col·legiata serà el concert de cloenda, el diumenge 15 a les 19.00 hores, en què l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, dirigida per Alfons Reverté, oferirà el concert Els Planetes, de Gustav Holst, en versió de Jordi Roure. L’actuació d’una trentena de músics en l’espai més emblemàtic d’Àger donarà pas a una activitat de descoberta dels planetes i de les constel·lacions del cel nocturn. A més, l’esdeveniment ha preparat un taller per conèixer el paper d’Oró en el programa Viking de la NASA, que va servir per estudiar la matèria de la superfície del planeta Mart. Durant el festival es farà també la passejada geològica La Lluna i Mart a tocar dels carrers d’Àger pel mateix municipi de la Noguera.
L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, es va congratular pel fet que la Col·legiata d’Àger sigui l’escenari d’alguna de les activitats, amb la qual cosa també es promociona la cultura i es dona visibilitat al patrimoni. L’organització preveu que passin unes 2.000 persones entre els cinc dies de festival durant els quals el Parc obrirà les seves cúpules al públic per oferir una perspectiva única dels cels estrellats del Montsec. El Parc Astronòmic del Montsec és el pilar bàsic de la recerca, formació i divulgació de l’astronomia a Catalunya.