Al pagès li costa una mitjana de 0,44 euros produir un quilo de préssec o nectarina, una xifra que puja fins als 0,52 euros si es té en compte la mà d’obra. I perquè el pagès pugui cobrar aquests 0,52 euros per quilo, cal que la fruita tingui un cost de 1,08 a la seva sortida de la central. Així ho estima l’estudi de costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024 que ha elaborat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb el CREDA de l’IRTA i la UPC. L’estudi, que es va presentar a Lleida, vol aportar “major transparència” a la cadena alimentària, va explicar el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol.
El secretari d’Alimentació va remarcar la importància de disposar d’aquesta informació, “cabdal per a aportar transparència a la cadena alimentària, cal que des del productor fins al distribuïdor i el consumidor, totes les baules coneguin aquesta estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol”. L’estudi no té validesa legal i no obliga a les empreses a pagar al pagès d’acord als preus que mostra, sinó que té un paper “moral” i vol aportar informació i afavorir un preu just i digne per al productor”. “Si volem tenir pagesos, els sector s’ha de poder guanyar la vida, sinó plegarà”, va afegir. També assegurava que l’estudi és “una nova mostra que el Departament treballa de la mà dels productors agroalimentaris, les organitzacions agràries, i el món de la recerca per a dotar de més eines i major transparència el mercat”.
Per la seva banda, el director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari, José María Gil, va remarcar l’increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d’un 11% en costos per quilo, entre la mitjana del període 2018-2022 i l’estimació per a l’any 2024. També va assenyalar que l’estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l’estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a juliol de 2024. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,440 euros per quilo, amb una forquilla entre el cost mínim, 0,417 euros, i el màxim de 0,464.
D’altra banda, Unió de Pagesos va exigir al Departament que garanteixi a la pagesia la despesa que es va comprometre a subvencionar per als protectors d’arbres contra els danys de conill i va denunciar que “el Departament no ha tingut en compte la densitat de les plantacions actuals, fet que provoca que la quantia real d’aquest ajut cobreixi molt menys del 80% dels costos dels protectors”.
També assegurava que la delimitació que ha fet el Departament per accedir a l’ajut “no s’ajusta a la realitat i exclou de l’ajut pagesos que, en lloc de declarar els danys, van prioritzar el fet de comprar i instal·lar sistemes de protecció”. D’aquesta manera, considerava que haurien de poder sol·licitar l’ajut “totes les explotacions de dins de l’àmbit de l’emergència cinegètica que haguessin comprat i instal·lat mecanismes de protecció” va instar al Govern en funcions a “habilitar una nova línia d’ajuts per compensar la pagesia que no podrà accedir a l’ajut o a la quantitat de l’ajut que li correspondria”.