Un estudi liderat des de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) relaciona el consum d’aliments ultraprocessats durant la infància amb més risc de sobrepès, augment de sucre en sang i pitjors nivells de colesterol.
L’estudi, en el qual han participat també experts de la Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centre de Recerca en Xarxa. Fisiopatologia i Nutrició (CIBEROBN) de l’Institut de Salut Carlos III, ha estat publicat a la revista científica JAMA Network Open, segons va informar la URV.
Per realitzar l’estudi es va analitzar com el consum d’aliments com pastisseria, refrescos, batuts o snacks -rics en greixos saturats, sucre, sal i additius- influïa en la salut de 1.500 nens d’entre 3 i 6 anys de Reus, Còrdova, Santiago de Compostel·la, Navarra, València, Barcelona i Saragossa. Els experts van determinar que els menors que més consumien aquest tipus d’aliments mostraven puntuacions més altes en paràmetres com l’índex de massa corporal, la circumferència de la cintura o el nivell de sucre a la sang, alhora que tenien nivells més baixos de l’anomenat colesterol bo.
La investigadora principal de l’estudi, Nancy Babio, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ha assegurat que les dades obtingudes són motiu de preocupació i els resultats “s’han de prendre com a advertiment del que pot passar en el futur”, i ha destacat que “és essencial reconèixer la importància dels hàbits alimentaris a la infància i la seva implicació futura en la salut cardiometabòlica”.
Segons l’estudi, els nens de mares amb un nivell educatiu i socioeconòmic més baix consumien més aquest tipus d’aliments ultraprocessats, i són els menors entre els quals més l’obesitat infantil abunda. Per això, el director de l’equip investigador, el catedràtic de la URV Jordi Salas-Salvadó, ha considerat necessari engegar polítiques de salut pública. Segons l’estudi, els aliments ultraprocessats cada vegada són més freqüents en la dieta dels nens, especialment de famílies menys afavorides, per la seva alta disponibilitat i perquè són barats.